2023. február 2. Csütörtök, Karolina, Aida.
 
Már rég csökkenteni kellett volna a nyugdíjakatForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-09-10 20:48:05
Szakértõk szerint a férfiak 40 év munka utáni nyugdíjba vonulása helyett azt kellene számolgatni, hogy aki idõ elõtt visszavonul, annak mennyivel csökkenjen a nyugdíja. Több nyugat-európai államban már két évtizede arról gondolkodnak, hogyan tehetõ fenntarthatóvá a nyugdíjrendszer az elöregedõ társadalomban, Magyarországon eközben szinte csak visszalépés történt.

Érdemi vitát kellene kezdeni a nyugdíjrendszerrel kapcsolatos kérdésekrõl, és helyre tenni a statisztikai csúsztatásokat. Rugalmasabb megoldásokra, ugyanakkor a választás lehetõségének megadására volna szükség a nyugdíjba vonulás idõpontjáról – írja a Világgazdaság.

Fontos az öngondoskodás

Minél több embert – elsõsorban a fiatalokat és a kevésbé tehetõseket – kellene megtakarításra, öngondoskodásra ösztönözni állami úton – így foglalhatók össze a szakértõk javaslatai, amelyek az Együtt szakpolitikai szervezetének, a Váradi András Alapítványnak a magyar nyugdíjrendszer helyzetérõl és a férfiak negyven év munkaviszony utáni lehetséges nyugdíjáról rendezett konferenciáján hangzottak el.

Forrás: MTI/Varga György


Baj lesz

Simonovits András, a Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaságtudományi Intézetének munkatársa szerint több, a jelenlegi nyugdíjrendszert érintõ intézkedés – köztük a magánnyugdíj-pénztári megtakarítások elköltése és a felültervezett infláció miatti 7 százalékos nyugdíjemelés – kezd emlékeztetni a kétezres évek elejének felelõtlen és fenntarthatatlan gyakorlatához, amelynek a többi között a nyugdíjkorhatár 65 évre emelése és a svájci indexálás kiküszöbölése vetett véget.

A szakember úgy véli, finomítani kell a férfiak 40 év munkaviszony utáni visszavonulásának ötletét.

Meg kell húzni a nyugdíjakat

Már akkor csökkenteni kellett volna a nyugdíjakat, amikor lehetõvé tették a nõk 40 év munka utáni nyugdíjba vonulását. A járulékfizetõk egyre csökkenõ száma mellett nagy probléma az a valószínûleg egy generáción át ható bizalomhiány, amit a magánnyugdíj-pénztári befizetések államosítása okozott.

Forrás: SCANPIX/Johan Strindberg

Az elõrehozott nyugdíjat nem támogatni, hanem „büntetni” kellene - az induló nyugdíjak csökkentésével – írja a Napi.hu. A magyar nyugdíjrendszeren újabb nem várt rést ütött a gazdasági kivándorlás, ugyanis eltûnt a rendszerbõl 300 ezer befizetõ, így nem az újabb lazításokon kellene gondolkodni.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!