2024. április 16. Kedd, Csongor.
 
Zuhannak az élelmiszerárakForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-09-10 20:53:30
Augusztusban szinte az összes alapvetõ élelmiszer-alapanyag olcsóbb lett a világpiacon, így a FAO élelmiszerár-indexe a júliushoz képest mért 5,2 százalékos csökkenéssel az elmúlt hét év csaknem legnagyobb esését produkálta - közölte az ENSZ Élelmezésügyi és Mezõgazdasági Szervezete.

A bõséges készletek, az energiaárak zuhanása és a kínai gazdaság lassulása körüli aggodalmak miatt esett ekkorát az index, amely így 155,7 ponton állt augusztusban.

A FAO élelmiszerár-indexet a világszinten legfontosabb öt élelmiszer, a szemes termények, húsfélék, tejtermékek, növényi olajok és cukor árának változása alapján határozzák meg. A gabonaár index augusztusban 154,9 pontos átlagot ért el, ami majdnem 9 százalékkal alacsonyabb júliushoz képest és a legalacsonyabb érték 2009. március óta.

A tej és a sajt ára is esik

A növényi olajok ára hasonló mértékû csökkenéssel szintén hat és fél éves minimumán van. 
Jelentõsen mérséklõdött a tejpor, a sajt és a vaj ára is, ami hasonló mozgást generált a tejár-indexben. A 9 százalékos csökkenést szakértõk fõleg a kínai, közel-keleti és észak-afrikai piacokon érzékelhetõ kereslet-visszaeséssel magyarázzák.

Forrás: hemis.fr/Bringard Denis

 

Csak a hús nem lett olcsóbb

A cukorért 10 százalékkal kevesebbet kell fizetni a világpiaci kereskedelemben. További fontos tényezõ, hogy India, a világ második legnagyobb cukor-elõállító országa nagy export kapacitásokkal fog rendelkezni a következõ szezonban.

Forrás: Acs Bori & Mondovics Peter

Az alapvetõ élelmiszerek között egyetlen kivételként a hús árindexe maradt változatlan augusztusban az elõzõ hónaphoz képest, az egy évvel ezelõtti árakhoz viszonyítva azonban 18 százalékkal alacsonyabb volt az index - írja a FAO.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!