2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Alkoholos befõttek, csak felnõtteknekForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-09-13 16:58:20
Jókai szerint az a jó háziasszony, akire rá lehet szögezni õsszel az ajtót, és ta­vaszig nem kell, hogy kijöjjön, mert „ott a hordóban az egész évre való besavanyitott káposzta, a vendelyben a zsir, a ládában a liszt, a zsákban a száraz fõzelék…”. Ma már csak mosolygunk ezen, bár a teli kamra mindig jó! De ne csak krumplival, szalonnával, baracklekvárral, legyen benne izgalmas finomság is. Alkoholban-alkohollal eltenni gyümölcsöt: az is egy izgalmas megoldás!

Elõször is: sose romlik meg, sõt szinte nem lehet elrontani. Az üvegeken feltétlenül tüntessük fel, hogy alkoholt tartalmaz! A rumos meggyet elkészíteni a legegyszerûbb dolog a világon– és a meggyszezon múltával ugyanígy tehetünk el apróbb, édes szilvát is. A kimagozott gyümölcsöt cukorral rétegezve üvegbe rakosgatjuk, majd színig töltjük rummal. Az üveget lezárjuk, és egy hónapra elrejtjük az érdeklõdõ tekintetek elõl. Ha tovább érik, még zamatosabb lesz, de nagyon hamar rá szokott találni egy finomságra éhes, a kamrában kutató ínyenc. A magozáshoz gumikesztyût is húzhatunk, mert a gyümölcs a bõrt néhány napra szépen megszínezheti.

 

Lesz még meggyszezon jövõre is!

Forrás: Halmos Mónika

Télidõn pedig szuper nassolnivalót lehet elõvarázsolni semmi perc alatt egy üveg alkoholos befõttbõl. Kiborítjuk egy kompótos tálba, és kész. Ha éppen nincs ajándékötlet, akkor is csak elõ egy üveggel a féltve õrzött alkoholos befõttbõl, lekvárból. Ezért érdemes idõben gondolni az ajándékozásra! Az ajándék fontos része a csomagolás, díszítés is. Ehhez felhasználhatunk színes papírokat, újságokból kivágott képeket, betûket, szalagokat. Ha körülnézünk a konyhában vagy a fiókok mélyén, találunk olyan kis apróságokat, amelyek segítenek frappánssá, kedvessé vagy éppen tréfássá tenni az ajándékba szánt lekvárt, befõttet, alkoholos finomságot.

Csokis meggy dzsem

Bizonyára mindenki ismeri a népszerû hungarikumot, az aranyba öltözött bonbont, a konyakos meggyet. A napsütötte meggy, a csokoládé és egy csöpp konyak úgy ötvözõdik egybe ebben a dzsemben, mintha egymásnak születtek volna: vétek kihagyni. Ínyenceknek, férfiaknak, csokifüggõknek, az édes ízek kedvelõinek a legjobb, amit adhatunk!

Hozzávalók:

  • 1 kg meggy,
  • 15 dkg étcsokoládé,
  • 1 kg befõzõcukor,
  • fél dl konyak (brandy)

Elkészítési idõ: 120 perc

A meggyet kimagozzuk, a befõzõlábosba tesszük. Hozzáadjuk a cukrot és felforraljuk. Beletördeljük a csokoládét, és lassú tûzön, szüntelenül kevergetve 5-6 percen át forraljuk. A tûzrõl levéve beleöntjük a konyakot (brandyt), és még egyszer átkavarva, azon forrón kisebb üvegekbe töltjük. Az üvegeket gondosan lezárva szárazgõzbe tesszük kihûlni.

Tipp: Ha éppen nincs meggyszezon, fagyasztott meggybõl is elkészíthetõ. (Amúgy fagyasztott gyümölcsbõl bármikor fõzhetünk lekvárt, dzsemet, bár túl sok értelme nincs. Hiszen a gyümölcsöket akkor érdemes eltenni, amikor a legfrissebbek, amikor érnek – de olykor muszáj tenni egy-egy kivételt)

 

Az almában is van fantázia

Forrás: Halmos Mónika

Alma Calvadosban

Hozzávalók:

  • 1 kg alma
  • 1 citrom
  • 8-10 borókabogyó
  • 30 dkg cukor
  • 5-6 dl Calvados (vagy almapálinka)

Elkészítési idõ: 40 perc + érlelés

Az almákat meghámozzuk, a magházakat kivájjuk. A gyümölcsöket negyedeljük, ráfacsarjuk a citrom levét, meghintjük cukorral. Hozzáadjuk a borókabogyót, vigyázva összekeverjük, rázogatjuk majd lefedve, hûvös helyen egy teljes napon át érleljük. Ezután az almákat üvegekbe rakosgatjuk, a visszamaradt levet arányosan rátöltjük, majd az üvegeket calvadossal (vagy jó magyar almapálinkával) teliöntjük. Gondosan lezárva hûvös helyen 1-2 hónapig pihentetjük.

 

Ajándéknak sem utolsó

Forrás: Halmos Mónika

Gyógyborzselé

A forralt bor zamata nem csak az összebújós téli esték emlékeiben élhet. Miért ne kenhetnénk a vasárnap reggeli kalácsra, az ünnepi kuglófra, miért ne kanalazhatnánk desszertként egy nagyszerû ebéd után? Fehérborral is kipróbálhatjuk, de a vörös az igazi! A bor rozmaringgal és petrezselyemmel a természetgyógyászok szerint még gyógyhatással is bír. Férfiaknak, borkedvelõknek, vérszegényeknek, szõlõskertre áhítozóknak a legtökéletesebb ajándék lehet!

Hozzávalók:

  • 7 dl testes, félédes vörösbor,
  • 40 dkg cukor,
  • 1 csomag cukortakarékos befõzõszer,
  • 1 fahéj rúd,
  • néhány darabka narancshéj,
  • 2 rozmaring ágacska,
  • 5-6 szálpetrezselyem

Elkészítési idõ: 60 perc

A vörösbort a fûszerekkel felforraljuk. Hozzáadjuk a cukrot, a befõzõszert, és a tasakon található leírás szerinti ideig gyöngyözve fõzzük. A tûzrõl levéve a fûszereket eltávolítjuk, majd a borzselét kisebb üvegekbe töltjük, gondosan lezárjuk. Fejre állítva hagyjuk, míg langyosra hûl, azután fordítjuk a talpukra az üvegeket. Ha a borzselé megdermedt, az üvegeket szépen kicsinosítjuk.
Tipp: a borzselé fûszereibõl készült díszítéssel biztosan nagy sikerünk lesz! Akár egy fahéj rudacska is mutatós magában, de ha véletlenül néhány szõlõkacsot is õrizgetünk a fiók mélyén, az az igazi telitalálat.

 

A gabonapárlat passzol a barackhoz

Forrás: Halmos Mónika

Õszibarack whiskyben

Hozzávalók:

  • 1 kg érett, apróbb õszibarack
  • 2 rúd fahéj
  • 3-4 csillagánizs
  • 30 dkg cukor
  • 1 citrom leve
  • 3 dl víz
  • 5 dl whisky

Elkészítési idõ: 40 perc

Az õszibarackokat félbevágjuk, a magokat kiemeljük és a fél barackokat jól záródó üvegbe rakosgatjuk, közöttük elhelyezzük a fahéjat és a csillagánizst. A cukorból, 3 dl vízbõl és a citromlébõl szirupot fõzünk, jó 10 percig csöndesen forraljuk, s ha kihûlt, az üvegben lévõ barackra öntjük. Kicsit megrázogatjuk, hogy ne maradjon buborék a gyümölcsök közt, de vigyázva, mert üveg átforrósodik! Az üveget feltöltjük whiskyvel, majd gondosan lezárjuk. Hûvös helyen legalább 3 hétig érleljük, eközben néhányszor meg-megrázogatjuk.

 

A szilva nem csak pálinkának jó

Forrás: Halmos Mónika

Vörösboros szilvabefõtt

Hozzávalók:

  • 2 kg szilva
  • 1 rúd vanília
  • 6-7 szegfûszeg
  • 3 dl borecet
  • 50 dkg cukor
  • 3 dl száraz, testes vörösbor
  • 1,5 dl rum

Elkészítési idõ: 120 perc

A borecetbõl, cukorból meg fûszerekbõl szirupot fõzünk. Lassan gyöngyözve 10 percig forraljuk. Leszûrjük, majd újból felfõzzük. A szilvaszemeket szûrõkanállal egy percre belemerítjük, majd széles szájú üvegekbe rakosgatjuk. A visszamaradt sziruphoz hozzáadjuk a vörösbort és felforraljuk. A tûzrõl levéve belekeverjük a rumot és az üvegekben várakozó szilvákra merjük. Az üvegeket gondosan lezárjuk és szárazgõzben hagyjuk kihûlni. Vadhúsok, marhasültek mellé tökéletes választás!

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!