2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Ferenc pápa: Az Istenként imádott pénz a bûnösForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-09-14 20:40:52
A háború és éhezés elõl menekülõket a világot uraló igazságtalan társadalmi-gazdasági rend kényszeríti migrációra - jelentette ki Ferenc pápa hétfõn két egyházi rádiónak adott interjújában. Az egyházfõ szerint az öregedõ Európát a bevándorlók tarthatják életben.

Ferenc pápa hosszan beszélt a szerinte nemcsak a Balkáni-félszigetet, hanem a világ számos más részét, például Ázsiát is érintõ bevándorlás problémájáról. Az egyházfõ úgy fogalmazott, hogy a migráció "csak a jéghegy csúcsa". Az emberek tömeges meneküléséhez vezetõ háborúkat és éhezést Ferenc pápa szerint az igazságtalan társadalmi és gazdasági világrend idézi elõ, amely mögött pedig "az az Istenként imádott pénz" áll.

Az egyházfõ köszönetét fejezte ki a bevándorlókat befogadó európai országoknak. Kijelentette, a bevándorlók tarthatják életben a népesség öregedése miatt "nagymamává" vált Európát.

Ferenc pápa szerint a migráció csak a jéghegy csúcsa

Forrás: AFP/Filippo Monteforte

 

Hangsúlyozta, hogy megérti azokat, akik a terrorizmus fenyegetésétõl tartanak, de Európának be kell fogadnia a bevándorlókat. Hozzátette, hogy egyetlen vallástól sem idegen a fundamentalizmus. Ugyanakkor azt is elismerte, hogy a világ biztonsága megváltozott, és Szicíliától négyszáz kilométerre vannak az Iszlám Állam fegyveresei.

A pápa õsei is bevándorlók voltak

Ferenc pápa arra emlékeztetett, hogy olasz származású családja is bevándorlóként érkezett Argentínába, ahol befogadták õket számos más európai nemzet tagjaival együtt.

"Amikor azt mondom, hogy a plébániáknak be kell fogadni a bevándorlókat, ez nem azt jelenti, hogy feltétlenül a plébánián kell élniük, hanem a plébániához tartozó közösségnek kell helyet keresni számukra" - mondta Ferenc pápa.

Elmondta, hogy már kiválasztották azt a két bevándorlócsaládot, amelyet a Vatikánban fogadnak be, miután Ferenc pápa szeptember 6-án arra szólította fel egyházát, hogy fogadja be a bevándorlókat.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!