2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Fontos hír jött az autóhiteleseknekForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-09-20 13:24:27
A kormány benyújtotta a deviza- és devizaalapú autó- és fogyasztási hitelek forintosításáról szóló törvényjavaslatot az Országgyûlésnek.

A svájci frank januári felértékelõdése a megmaradt devizahiteles adósok terheit számottevõen megemelte, valamint a még fennálló devizahitel-állomány az NGM szerint további veszélyt jelenthet a pénzügyi stabilitásra. A törvényjavaslat szerint a forintosítás – ami valamennyi devizanemre kiterjed – december elsején lép hatályba. Korábbi közlésük szerint a mostani forintosítással érintett fogyasztási hitelek több mint 90 százaléka svájcifrank-alapú.

Kiket érint?

A Magyar Bankszövetség és a kormány által aláírt megállapodás szerint a fogyasztói deviza- és devizaalapú nem jelzálogjog fedezete mellett nyújtott hitelek (ideértve a lízinget is) forintosítása kiterjed a jogszabály hatálybalépésekor érvényes

  • deviza- és devizaalapú gépjármûhitel-,
  • deviza- és devizaalapú gépjármûlízing-,
  • személyi kölcsön- és
  • egyéb fogyasztási kölcsönszerzõdésekre, továbbá

a már felmondott, de továbbra is devizában nyilvántartott deviza- és devizaalapú hitel- és lízingügyletekbõl eredõ követelésekre is.

A forintosítás nem terjed ki a devizaértékpapír-fedezetû hitelekre, a devizahitelkártya-tartozásokra és a devizafolyószámla-hitelekre.

Nem lesz kötelezõ

A pénzügyi intézmények számára kötelezõ ajánlatot készíteni a forintosításról, amelyet minden érintettnek el is kell postázniuk. Az adósoknak azonban nem lesz kötelezõ elfogadniuk: ha 30 napon belül jelzik a hitelnyújtónak, hogy nem kívánnak élni a forintosítással, akkor a szerzõdésmódosítás nem lép életbe.

31 milliárd forint

A hitelt a 2015. december 1-jei fordulónapon

  • a svájci franknál 287,20 forintos,
  • az eurónál 309,20 forintos

árfolyamon rögzítik a bankok.

31 milliárdot írnak jóvá az adósoknak

Forrás: MTI/Kovács Tamás

A forintosítás után az adósoknak összesen 31 milliárd forintot írnak jóvá. Ez az összeg a jelzáloghiteleknél alkalmazott árfolyam (a svájci franknál 256,47 forint, az eurónál pedig 308,97 forint volt) és az augusztus 19-i árfolyam különbségébõl ered. A jóváírásnak köszönhetõen az autóhitelesek fennálló tõketartozását a jelzáloghitelekével megegyezõ árfolyamon számítják át. A minisztérium korábban azt közölte, hogy piaci becslések szerint átlagosan 10 százalékkal járnak jobban az érintettek.

A jóváírás egyik felét a bankok vállalják, míg a másik felét a pénzintézetek évente levonhatják a fizetendõ adóikból. A tárca szerint a mostani forintosítás 305 milliárd forintnyi, 229 ezer élõ szerzõdést érint, de kiterjed már 260 milliárd forintnyi nem élõ személyi és 255 milliárd forintnyi autóhitelre is. A februári forintosítás elõtt még 54 százalék volt a lakossági devizaalapú hitelek aránya, ez decembertõl 3 százalék alá csökken az NGM becslései szerint.

A teljesítõ gépjármû- és személyi devizahitelek hátralévõ futamidejének eloszlása (tartozásösszeg szerint)

Forrás: MNB, KHR

A szükséges devizát a jegybank (MNB) bocsátotta a bankok rendelkezésére a devizatartalékból.

Mikortól csökkenhet a törlesztõ?

Miután a forintosítás december elsején lép hatályba, a hitelesek törlesztõrészlete is csak akkortól csökkenhet. A bankszövetséggel kötött megállapodásban azt is rögzítették, hogy a forintosított hitelek kamata nem emelkedhet. Az addig fizetendõ törlesztõrészleteket ugyanakkor a forintosítás nem érinti, tehát azokat addig továbbra is a piaci árfolyamon kell teljesíteni.

Lesz levél is

A forintosításról szóló tájékoztatást a pénzintézetek december 15-tõl postázzák. Az NGM korábban azt közölte, hogy a levelek tartalmazni fogják, mi az adósság devizaneme, összege, új kamatlába, továbbá mekkora az új törlesztõrészlete.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!