2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Az európaiak isznak és dohányoznak a legtöbbetForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-09-23 17:29:08
Az elhízásban, az alkoholfogyasztásban és a dohányzásban még mindig világelsõk az európai polgárok. Évente átlagosan 11 liter tiszta alkoholt iszunk meg fejenként, a lakosok majdnem hatvan százaléka túlsúlyos, harminc százalékuk dohányzik. A várható élettartam nõ, ez a folyamat azonban megfordulhat.

Az európaiak isznak és dohányoznak a legtöbbet a világon az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerdán közzétett jelentése szerint. A népesség 59 százaléka túlsúlyos, ami komoly egészségügyi kockázattal jár.

A WHO európai régióról szóló jelentése megjegyzi, hogy miközben sok országban csökkentek a korai halál kockázati faktorai, az elhízás, a dohányzás és az alkoholfogyasztás tekintetében még mindig riasztóan magasak az arányok.

Az európaiak többet isznak és dohányoznak, mint bárki más. Világbajnokok vagyunk - de ez nem jó rekord- jelentette ki Claudia Stein. A WHO európai információs, kutatási és innovációs kérdésekben illetékes vezetõje szerint ennek különösen a fiatalokra van komoly hatása, mivel ezek a kockázati tényezõk megrövidíthetik az életüket.

Az európaiak évente átlagosan 11 liter tiszta szesz fogyasztanak

Forrás: MTI/Mohai Balázs

Az európai régióban a lakosság majdnem 60 százaléka túlsúlyos vagy elhízott, és 30 százalék dohányzik.Évente átlag minden ember 11 liter tiszta alkoholt fogyaszt.
A jelentés megállapította, hogy a várható élettartam Európa-szerte nõ és 2020-ig várhatóan évente 1,5 százalékkal csökken a korai halálozás aránya. Az adatok azt mutatják, hogy a kardiovaszkuláris betegségek, a rák, a diabétesz és a krónikus légzõszervi betegségek okozta halálozás erõsen csökken.

A 2012-ben kiadott legutóbbi jelentés óta jelentõs javulás észlelhetõ a külsõ halálokok - közlekedési balesetek, öngyilkosságok - miatt bekövetkezõ halálozás tekintetében is.

A fiatalok kevesebb ideig élhetnek

Jakab Zsuzsanna, a WHO európai regionális igazgatója üdvözölte a kedvezõ egészségügyi változásokat, és a várható élettartam növekedését. Ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy

ezek a javuló tendenciák megfordulhatnak, ha az alkoholfogyasztás és a dohányzás a jelenlegi arányban folytatódik.Jakab Zsuzsanna szerint ez különösen a fiatalokra vonatkozik, akik emiatt talán nem élhetnek majd olyan hosszú ideig, mint a nagyszüleik.

Diftériában halt meg egy gyerek

A nemzetközi szervezet jelentése a védõoltások vizsgálatára is kiterjedt, és megállapította, hogy a lefedettség általában jó szintet mutat. A rubeola elleni immunizáció 2010-ben 93,4 százalékos, 2011-ben 93,7 százalékos, 2012-ben 94,6 százalékos volt, és az arány azóta is tovább emelkedik.

A védõoltásokra is kitért a jelentés

Forrás: AFP

Jakab Zsuzsanna azonban megjegyezte, hogy az elmúlt évekbentöbb kanyarójárvány is kitört az immunitás még meglévõ hiányosságai miatt.Idén négyen hunytak el a régióban rubeola következtében, egy gyermek pedig diftériában, vagyis torokgyakban halt meg - ez volt három évtizede az elsõ ilyen eset.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!