2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Savanyúság nélkül nem élhet a magyarForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-09-26 11:28:01
Savanyúság nélkül a magyar konyha elképzelhetetlen lenne. A pörkölt, a brassói, télen a rántott hús savanyúért kiált. A salátaszezon leáldozóban, itt az ideje, hogy gondoskodjunk egész évre elegendõ paprikáról, ecetes uborkáról, csalamádéról.

A kedves szó, amellyel a vágott vegyest illetik, vagyis a csalamádé, egészen új keletû. Alig száz éve használjuk csak a mai értelemben, hiszen addig csak állati zöldtakarmányokat neveztek csalamádénak.

Télen nélkülözhetetlen

Forrás: Halmos Mónika
Mit mond a szakkönyv?
„A csalamádé általában 5-7 zöldségféle felszeletelésével készített vegyes savanyúság, amely fehér káposztát és vöröshagymát mindenkor tartalmaz... Kedvezõ ára miatt a tömegétkeztetésben is jelentõs szerepet kap, fõleg a téli hónapokban". 

(Forrás: Magyarország hagyományos és tájjellegû mezõgazdasági és élelmiszeripari termékeinek gyûjteménye, Agrármarketing Centrum)

A szomszédasszonyom egyszer a csalamádé nagy gyömöszölése közben nem vette észre, hogy lecsúszott a jegygyûrûje. Napokkal késõbb jött csak rá, és fel kellett bontani az összes üveget. Ennek ellenére a receptjében bátran bíthatunk.

„A paprikát lehetõleg úgy válogassuk össze, hogy sárga is, piros színû is legyen benne, majd karikára vágjuk, az uborkát héjasan gyaluljuk, a káposztát vékonyra vágjuk. A hagymát is vékonyra szeleteljük, de nem gyaluljuk, mert evéskor olyan érzésünk lesz, mintha hajszál került volna bele.”

Húshoz ideális

Forrás: Halmos Mónika

Az arányokon ízlés szerint lehet változtatni, hiszen ahány ház, annyi szokás. Persze, az is meghatározhatja, éppen mi termett gazdagon a kertben, mi volt olcsó a piacon. A leszeletelt zöldségekhez ecetet, cukrot, sót adunk, ezeket is ki-ki vérmérséklete szerint.

Van, ahol borkénpor kerül bele, van, aki citromsavra esküszik, sõt, gyakran sajnos édesítõszerrel is készül. Lehet mûanyag vödörbe tenni, vagy nagy fazékba, a lényeg, hogy le lehessen fedni.„Egy hétig minden nap megkavargatjuk. Elegendõ levet ereszt. Utána üvegekbe rakjuk, lezárjuk, és mehet fel a polcra. Az utolsó falatig megtartja a színét, és ropogósságát.”

Vitaminpótlásra is megfelel

Forrás: Halmos Mónika

Aki egy kis újdonságra vágyik, vagy éppen a hétvégére szánt csalamádé soknak bizonyult, készítsen belõle egy ötperces salátát! Egy kis majonéz meg tejföl, egy-két virsli belekarikázva, de ha van kéznél, jöhet bele némi felaprított petrezselyem is. Mehet a dobozba, másnap a legjobb ebéd az irodában.

Nem csak csalamádéból áll a világ

Az õsz sok-sok zöldségét, sõt, gyümölcsét savanyíthatjuk. Uborkát, paprikát, káposztát, a merészebbek görögdinnyehéjat, birsalmát, szilvát. Minden évben más és más sikerül jól a kertben, így a friss termés is meghatározza, mikor, mibõl lesz a legtöbb és a legjobb savanyúság.

Legyünk kreatívak, játszunk új ízekkel!

Forrás: Halmos Mónika

Csípõs-savanyú répa

  • 1 kg sárgarépa,
  • 1 dl 20 százalékos ecet,
  • 3-4 chili,
  • 2 evõkanál só,
  • 10 dkg cukor,
  • 1-1 kiskanál mustármag és bors

Elkészítési idõ: 80 perc

A sárgarépát mossuk, megtisztítjuk és cifra késsel, vagy szeletelõ géppel ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Sós, lobogó vízben 5 percig fõzzük, lecsöpögtetjük. A répadarabokat kisebb üvegekbe porciózzuk. 8 dl vízbõl, az ecetbõl és a fûszerekbõl felöntõlevet fõzünk, amelyet azonnal ráöntjük az üvegekben várakozó sárgarépára. Másnapig szárazdunsztba tesszük.

Gyömbéres sárgarépa

Hozzávalók:

  • 2 kg sárgarépa,
  • diónyi friss gyömbér,
  • 5 dl almaecet,
  • 5 dl natúr almalé,
  • 25 dkg cukor,
  • 10 db szegfûbors,
  • 1 kk. só

Elkészítési idõ:90 perc + érlelés

A répát is érdemes savanyítani

Forrás: Halmos Mónika

A sárgarépát megtisztítjuk, és dobókockányi darabokra vágjuk vagy kis gömböket vágunk ki belõle karalábévájóval, ha nagyon ráérünk. A leesõ darabokból répapürét készíthetünk. Az almaecetet az almalével és 2 dl vízzel felforraljuk, hozzáadjuk a cukrot, a sót, a szegfûborsot. Beletesszük a répadarabokat és 5 percig fõzzük.

A tûzrõl levéve beleszórjuk a vékony csíkokra vágott gyömbért, lefedjük és két napig hûvös helyen állni nagyjuk. Azután leszûrjük, a répát és a fûszereket üvegekbe rakjuk, a levet még egyszer felforraljuk. Azon forrón az üvegekben lévõ répára öntjük, és az üvegeket lezárjuk. Száraz gõzben hagyjuk kihûlni. Roston sült húsok mellé kitûnõ.

Készül a Kim Chi

Forrás: Halmos Mónika

Kim chi saláta

Ezt a koreai eredetû, a dietetikusok szerint az egyik legegészségesebb ételt a sós-édes-savanyú-keserû-csípõs ízek páratlan harmóniája jellemzi.  A kínai kel hazai szezonjában – novembertõl márciusig – bármikor elkészíthetõ. Sültek, sült zöldségek mellé, hideg vacsoraételekhez vagy borkorcsolyákhoz telitalálat. Merész, divatos és mégis pénztárcabarát! Elkészítése könnyû, de érlelést igényel, ne hagyjuk az utolsó pillanatra! Ínyenceknek, keletimádóknak, tüzes, karakteres egyéniségeknek, vegetáriánusoknak ajándékba is adhatjuk.

Hozzávalók:

  • 1 szép nagy kínai kel,
  • 4 evõkanál só,
  • 2 evõkanál csípõs paprikakrém,
  • 2 evõkanál édes paprikakrém,
  • 5 dkg méz,
  • 2 evõkanál almaecet,
  • 5 gerezd fokhagyma,
  • diónyi friss gyömbér

Elkészítési idõ: 60 perc+érlelés

Házilag is készíthetõ

Forrás: Halmos Mónika

A kínai kelt elõbb hosszában négybe vágjuk, majd vékonyan felszeleteljük. Rétegenként erõsen megsózzuk, a tálat lefedjük és egy napon át hûvös helyen állni hagyjuk. Másnap jól kinyomkodjuk, majd szûrõkanálba téve a vízzel kiöblítjük, lecsöpögtetjük. A kétféle paprikakrémet a mézzel meg az almaecettel elkeverjük, majd belereszeljük fokhagymát és a gyömbért. A kínai kelt beleforgatjuk, majd egy jól záródó üvegbe töltjük. Felhasználás elõtt érdemes néhány napig hûtõben érlelni!

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!