2024. április 23. Kedd, Béla.
 
Ne egyen boltit, süssön otthon igazi ropogós kiflitForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-09-26 11:36:44
A boltban nem találtunk finom kiflit, a legtöbb helyen nemcsak rossz, nagyon drága is a számunkra legfontosabb péksütemény. Otthon sütve nemcsak százszor jobb lesz, de sokkal olcsóbban jövünk majd ki.

Sokat kesergünk a bolti kenyerek rossz minõségén, hogy mennyire nehéz igazán finom, hagyományos kelesztésû kenyérhez jutni. Legalább ekkora probléma az igazán jó kifli teljes hiánya.Hová tûntek a ropogós héjú, lágy belû kiflik?

Miért rosszak a boltiak, miért olyan szörnyen levegõsek, felfújtak, héjtalanok, miért nincs ízük? Vettünk néhány átlagos bolti kiflit, és sütöttünk egyet mellé a legegyszerûbb, leggyorsabb módszerrel. Kiszámoltuk, mennyi idõt kellett befektetnünk hozzá, és mennyi pénzt spóroltunk vele. Hogy megéri otthon sütni, az nem kérdés. 

Bal oldalon a házi, jobb oldalon a bolti kifli

Forrás: Ács Bori

Miért éri meg kiflit sütni?

1. Nincs ilyesmire idõm!

Nem vesz sok idõt igénybe. Ez nem kenyér, nincs szükség kovászra vagy egész éjszakás kelesztésre, sem pedig dagasztásra. A tészta néhány percnyi gyúrás után szép, ruganyos és jól kezelhetõ lesz. Keleszteni elég kb. 40 percet, a formázás csak elsõ alkalommal kerül 10 percbe, gyakorlattal már csak 5 perc, ezután következik további fél óra kelesztési idõ és húsz perc sütés.

A szûk kétórányi idõbõl, míg a kifli elkészül, csak negyedóra telik munkával, a többi közbenlehet zuhanyozni, hajat szárítani, bevásárolni, ebédet fõzni, lenyomni néhány fekvõtámaszt, szóval hasznosan tölteni az idõt.Ez a kifli a fagyasztást is jól tûri: érdemes dupla adagot készíteni, a felét pedig zacskókba téve lefagyasztani, miután kisültek és kihûltek. Mikor este ráébredünk, hogy elfogyott, elég elõvenni a másnap reggelire való adagot a fagyasztóból és egy tányérra rakni, reggelre pont jó lesz, de ha langyosan szereti, tegye be néhány percre az elõmelegített sütõbe. 

A tökéletes kifli

Forrás: Ács Bori

2. Biztos többe kerül majd, mint a bolti!

A bolti kiflik általában 50 grammosak. Egy darab otthon sütött kifli ugyanilyen súlyban körülbelül 13 forintból jön ki.

Ennyibõl jön ki egy kifli házilag
fél kg liszt - kb. 60 Ft (120 Ft/kg)
3,5 dl tej - kb. 70 Ft (200 Ft/l)
1 kiskanál só - kb. 1,5 Ft (115 Ft/kg)
1 kiskanál cukor - 2 Ft (200 Ft/kg)
20 gramm élesztõ - 25 Ft (50 Ft/50 gramm)
energia - 61 Ft (2,5 kW-os sütõvel és 45 Ft/kWh-val számítva)
A legolcsóbb alapanyagárakkal számolva tehát 16 db 50 grammos kifli 219 forintból jön ki, ha otthon sütjük, egy darab kifli így körülbelül 13,5 forintba kerül. (A lenti receptbõl 100 grammos kifliket készítettünk. )

A bolti egyszerû tejes kiflik 15 forintról indulnak, ennél olcsóbbat nem találtunk, de elég nagy az árkülönbség, láttunk 20, de 29 forintért is ugyanolyan méretû, egyszerû tejes kiflit is. Csakhogy a Magyar Élelmiszerkönyv nem határozza meg, mennyi tejet kell egy tejes kifli néven árult termékhez felhasználni, csak a felhasználható alapanyagok listájára teszi a tejet (tejport!) is.

Simán elõfordulhat, hogy a bolti kiflik csak fél vagy negyedrészben használnak tejet a tésztájukhoz.Sõt, mivel az Élelmiszerkönyv adalékanyagok felhasználását is engedélyezi, lisztbõl is kevesebb vagy silányabb minõségû kerül a kiflibe, ezért lesz olyan levegõs a végeredmény, másnapra pedig ehetetlen állagú. Minden szempontból megéri tehát otthon sütni a kiflit: kevesebb pénzbõl mérhetetlenül jobb minõségû péksüteményt hoztunk ki.

Ehhez a kiflihez már csak vaj kell

Forrás: Ács Bori

3. Olyat otthon biztos nem lehet sütni, amilyet a boltban árulnak!

Valóban nem, mert az otthoni százszor jobb lesz. A legtöbb kifli már a boltban száraz, ha mégis szerencsénk van, és kifogunk egy frissebb példányt, mire hazavittük, összeszottyad, a héj ropogós állaga eltûnik, rágós, fogtépõ burkolat veszi át a helyét, és még a szaga is szörnyû lesz.

A boltiak az elsõ harapás után 3 centiméterrõl félcentisre zsugorodnak össze, egyszerûen nincs bennük tartalom. Az otthonival ez sem fordulhat elõ, így nemcsak finomabb, de laktatóbb, tartalmasabb, míg a sajátunkból egy darabbal is jóllakunk, addig a boltiból lecsúszik három is, mire csillapodik az étvágy.

A házi sokkal gazdagabb, ízesebb, illatosabb, tartósabb

Forrás: Ács Bori

A kifli másnapja

A legnagyobb baja a bolti kifliknek, hogy gyakran már estére, de másnapra biztosan teljesen ehetetlenné válnak.A Magyar Élelmiszerkönyv elõírja, hogy a kisütés után 24 órán belül el kell adni ezeket az árukat.Csakhogy sajnos a kiflik már ez alatt az egy nap alatt tönkremennek, így néha már a bevásárlókosarunkba is minõsíthetetlen állapotban kerülnek.

Vásároltunk három szupermarketes tejes kiflit, mindhárom õrületesen hasonlított egymásra: ízetlenek és jellegtelenek voltak, hiányzott belõlük az áhított kontraszt a ropogós héj és a lágyan rétegzõdõ bélzet között. Ha pedig frissen még ehetõek is voltak, másnapra rettenetesen összeestek, vághatatlanná és haraphatatlanná váltak. Egy átlagos háztartás számára nagyon fontos, hogy amit megvesz, még másnap is fogyasztható legyen, és ne kelljen minden maradékot a szemétbe hajítani.

Tejes kifli

Alapanyagok:

  • fél kg finomliszt
  • egy kiskanál só
  • 3,5 dl tej
  • egy kiskanál cukor
  • 20 gramm élesztõ

A tejet meglangyosítom, hozzákeverem a cukrot, belemorzsolom az élesztõt. A liszthez keverem a sót, majd a tejjel ruganyos tésztát gyúrok.

Így néz ki a tészta gyúrás után, kelesztés elõtt

Forrás: Ács Bori

Letakart tálban kelesztem 45 percig, vagy amíg a térfogata a kétszeresére nem növekszik.

A tészta 40-45 perc múlva kétszeresére kel

Forrás: Ács Bori

Ha megkelt, vékonyra nyújtom - ideális esetben kör alakúra, de ez lényegében mindegy - és nyolc cikkre vágom.

Nyolc cikkre vágom a kinyújtott lapot

Forrás: Ács Bori

Ehhez elõször felezem, majd negyedelem, a következõ vágással hatodolom és végül nyolcadolom a tésztalapot. Így nyolc kifli lesz belõle, de persze lehet több részre is osztani õket.

A háromszögeket laposabbra nyújtom, hogy szép, réteges legyen a kifli

Forrás: Ács Bori

Az így kapott háromszögeket még laposabbra nyújtom és a háromszög alapja felõl feltekerem.

A háromszögeket feltekerem

Forrás: Ács Bori

Kissé behajlítom a kiflik csücskeit, majd sütõpapírral bélelt tepsibe fektetem õket.

Sütõpapíros tepsiben kelnek még fél órát

Forrás: Ács Bori

További fél órát hagyom a kifliket szobahõmérsékleten kelni. Közben a sütõt felmelegítem 220 fokosra. A megkelt kifliket lespriccelem egy kis vízzel, majd körülbelül 20 perc alatt aranyszínûre sütöm õket.

Ennyire szépek lesznek, mikor megsültek

Forrás: Ács Bori

Változatok:

  • Ha a fenti recepthez egy nagy evõkanál vajat is gyúrok, puhább, gazdagabb lesz a végeredmény.
  • Ha a liszt 20 százalékát lecserélem teljes kiõrlésû búza- vagy rozslisztre, az állaga még mindig ugyanilyen kellemes marad, de nyilván egészségesebb lesz.
  • Mikor a tésztát háromszögekre osztottam, simán cifrázhatom is a kifliket. Nyomkodhatok a háromszögekbe aszalt paradicsomot, olajbogyót, mazsolát, magokat, vagy megkenhetem lekvárral, és kész az édes verzió.
  • A tetejét meg lehet szórni reszelt sajttal, sóval, köménymaggal, szezámmaggal, mákkal, az ilyen extrákért a boltban néha plusz 30-50 forintot is elkérnek, otthon pedig egy mozdulat az egész.
  • Ha azt szeretném, hogy a kiflit egészen beborítsa kívülrõl a sajt vagy a magok, egyenletesen bekenem tojásfehérjével, a reszelt sajtot vagy a magokat egy nagy tálcára szórom, és a bekent kifliket egyenként beleforgatom.
Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!