2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Depresszió ellen egyen rendesenForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-09-26 11:57:51
Kutatók összefüggést találtak az étkezési szokások és a mentális egészség között. Úgy tûnik, ami a testnek jó, az a szellemnek is.

Az étrendet eddig kizárólag a test fizikai állapotával kapcsolatban vizsgálták, azonban a spanyolországi Las Palmas de Gran Canaria és a Navarra Egyetemen végzett kutatás most a mentális egészséget helyezte a középpontba. Mint kiderült, nem hiába. A Biomed Central folyóiratban publikált eredmények alapján kijelenthetõ, hogyaz étkezési szokásaink nagyban befolyásolják, hogy depressziósak leszünk-e vagy sem.Az 1999-ben kezdõdött vizsgálatban 15 093 személy vett részt, a legtöbben a spanyolországi Navarra illetve más egyetemek diákjai voltak. Feltétel volt, hogy egyiküket sem kezelhették korábban semmilyen mentális betegséggel. A kutatás éveiben összesen 1 550 résztvevõnél diagnosztizáltak klinikai depressziót.

Ami a testnek jó, az a szellemet is karban tartja

Forrás: Thinkstock

Fontos, mit eszünk

Az adatközlõknek három étrendtípushoz – a mediterránhoz, a vegetáriánushoz és az alternatív egészséges étkezés index 2010-hez – képest kellett meghatározniuk magukat. Ebben egy elõre elkészített értékelési rendszer segítette õket, melyben például az édességek és a feldolgozott húsok, a transzzsírsavak negatív; az olajos magvak, gyümölcsök, zöldségek, vitaminok pozitív értékûek voltak.

Az étrendek jellemzése
Alternatív egészséges étkezés index 2010: jellemzõ a sok zöldség és gyümölcs, kizárólag teljes kiõrlésû liszt pékáruk, gyümölcslevek, olajos magvak, hüvelyesek, vörös húsok (akár feldolgozott formában is), omega-3 zsírsavak, nagyobb mennyiségû nátrium fogyasztása. Az alkohol és a transzzsírsavak sem szerepelnek tiltólistán.

Vegetáriánus étrend: a tápanyagbevitel zöldségekbõl, gyümölcsökbõl, magvakból, gabonafélékbõl, hüvelyesekbõl áll össze. Az állati eredetû hozzávalók (állati zsiradék, tojás, tejtermékek) megengedettek.

Mediterrán étrend: szintén fontosak a zöldségek, gyümölcsök, magvak, hüvelyesek és a mérsékelt alkoholfogyasztás. Újdonság a fentiekhez képest a nagy mennyiségû hal és tejtermékfogyasztás, az olíva olaj használata.

Almudena Sanchez-Villegas, a Las Palmas de Gran Canaria Egyetem professzora és a kutatás vezetõje elmondta:

Meg akartuk tudni, hogy a bevitt tápanyagoknak van-e közük a mentális egészséghez.A feltevésünk az volt, hogy bizonyos élelmiszerek, amelyek hozzájárulnak a test egészségéhez, megvédik az elme, a szellem jó állapotát is."

Az egészséges étkezés mentális védelmet is nyújt

Forrás: Thinkstock

A három megnevezett étrend közül az alternatív egészséges étkezés index állt a legközelebb a depresszió megelõzéséhez köthetõ értékekhez. A második helyen a mediterrán diéta állt. A depresszió megelõzése szempontjábóla legfontosabb tényezõknek az omega-3 zsírsavakat, zöldségeket, gyümölcsöket, hüvelyeseket, olajos magvakat és mérsékelt alkoholfogyasztást határozták meg.

A professzor hozzátette: „Megfigyeltünk egyfajta küszöb-jelenséget. Nagyon fontos momentum, hogy amikor valaki elkezd hû lenni egy egészségesebb étrendhez – ilyenkor jól megfigyelhetõ változások állnak be testi és szellemi szinten is.Még egy mérsékelten szigorú diéta is összefüggésbe hozható a depresszió rizikójának elkerülésével.Érdekes azonban, hogy ez az érték nem növekszik azáltal, ha valaki szigorúbban veszi az étrendi megkötéseket”.

Az olajos magvaknak kiemelkedõ szerepe van

Forrás: Thinkstock

A kutatás gyenge pontja, hogy a résztvevõk önállóan, szakértõi jelenlét nélkül nyilatkoztak az étrendjükrõl, illetve mentális állapotukról. Az eredmények azonban biztatóak, a vizsgálat folytatása pedig tervben van.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!