2024. április 24. Szerda, György.
 
Élvonalban a debreceni Szülészeti KlinikaForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-12-08 11:02:12
A debreceni Szülészeti Klinika az ország élvonalába tartozik derül ki az Egészségbiztosítási Felügyelet kórházakat és rendelõket összesítõ adatbázisából.

Az adatbázisban több mint hatszáz kérdésre található válasz, így mindenki megtalálhatja a benne a számára fontos szempontokat.

 

A debreceni Szülészeti Klinika minden vizsgált kritériumban jól teljesített, és az ország élvonalába tartozik – ez derül ki többek között az Egészségbiztosítási Felügyelet kórházakat és rendelõket összesítõ adatbázisából. A hatóság honlapjáról is elérhetõ Indikátorrendszerben bárki kereshet, rangsort készíthet, és akár hatszáz szempont szerint hasonlíthatja össze a szolgáltatókat. Holchacker Péter, az EbF elnökhelyettese szerint a rendszer jelentõsen megkönnyítheti a betegek tájékozódását.

Ne egy szempont szerint

– Az adatbázisban több mint hatszáz kérdésre található válasz az állam által finanszírozott szolgáltatókról, így mindenki megtalálhatja a benne a számára fontos szempontokat. Attól azonban mindenkit óvnék, hogy egy-egy kiragadott szempont alapján általánosítson. Például a hajdú-bihari kórházakat összevetve találunk olyan intézményt (Berettyóújfalu), ahol a teljes fizikai akadálymentesítés megoldott, ugyanakkor egy kórteremre átlagosan 5 ágy jut, szemben a 3,5-ös országos átlaggal – mondta Holchacker Péter, megemlítve: a debreceni egyetemi klinikán épp fordított a helyzet: egy kórteremre átlagosan csupán 3,4 ágy jut, az ágyak több mint ötöde egy- vagy kétágyas kórtermekben található, ezzel szemben a teljes akadálymentesítés kialakítása még várat magára. Hasonló a helyzet Hajdúnánáson is, mivel a teljes akadálymentesítés ott is hiányzik, ugyanakkor az ágyak 32 százaléka egy- vagy kétágyas kórteremben található.

Egyéni rangsor

Mivel mindenki más és más szempontot tart fontosnak, ezért az interneten kialakítható egy „egyéni rangsorkészítõ”. Ilyen mûködik például a szülészet területén. Mindenki beállíthatja, mennyire fontos neki, hogy van-e egyágyas szülõszoba, van-e családi szoba, lehet-e szülésznõt választani, vagy bababarát-e a kórház. A rendszer pedig pillanatok alatt elkészíti a személyre szabott rangsort. A megye három szülészete közül a Debreceni Egyetemnek „Bababarát Kórház” címe is van, ott például a WHO-irányelveknek megfelelõen támogatják az újszülöttek szoptatását. Ezen a szülészeten minden ágy rooming-in rendszerben mûködik, azaz az anyát az újszülöttel együtt helyezik el. Berettyóújfaluban azonban egyáltalán nincsen ilyen együttes elhelyezés. Míg a Kenézyben a vajúdás során csak alkalmanként lehet labdát igénybe venni, az egyetemen kád is van. A klinika összességében is az egyik legjobb szülészetnek számít a megadott szempontok alapján: mind a 15 vizsgált kritériumban jól teljesített.

Az Egészségbiztosítási Felügyeletrõl gyakran hallani a híradásokban, általában akkor, ha hibáznak az orvosok, vagy sérülnek a betegjogok. Sok munkájuk van?

– A hatóság közel három éve dolgozik a biztosítottak jogainak védelmében. Jelenleg csaknem nyolcvan orvos, jogász, közgazdász és más szakember fáradozik azon, hogy lehetõleg mindenkinek a problémájára találjunk megoldást. A hozzánk érkezõ panaszokat közigazgatási eljárás keretében vizsgáljuk ki: mindkét fél álláspontját meghallgatjuk, ha kell, dokumentumokat vizsgálunk, független szakértõket bízunk meg – tájékoztatott a szakember.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!