2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Lesz, ahol éjszaka már fagyni fogForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-09-29 18:52:30

Észak felõl lassan tovább csökken a felhõzet, szeptember 29-én, kedden este már a déli határ mentén is lényegesen kevesebb lesz a felhõ. Kezdetben az ország déli felén még több helyen eshet gyengén az esõ, de késõ délutánra ott is megszûnik a csapadék. Éjszaka és szerdán  napközben többnyire kevés lesz a felhõ, szerdán délután elsõsorban a Dél-Dunántúlon, a Dél-Alföldön lehetnek felhõsebb körzetek, de csapadék sehol sem valószínû. Az északkeleti szél többfelé megerõsödik, az északkeleti megyékben kedden néhol viharossá is fokozódik.

Talaj menti fagy

A legalacsonyabb éjszaki hõmérséklet többnyire 3 és 8 fok között alakul, de a szélvédett helyeken az ország északi felén egy-két fokkal hidegebb lesz; talaj menti fagyra is számítani kell. A legmagasabb nappali hõmérséklet szerdán 15, 16 fok körül valószínû.

Anticiklon

A kontinens jelentõs részének idõjárását a középpontjával Észak-Európa felett elhelyezkedõ nagyméretû anticiklon alakítja. A magasnyomás északnyugati és keleti, déli peremén sok a felhõ, területét pedig viszonylag hideg levegõ tölti ki. Még a napsütés mellett is – Észak-Franciaországban, a Német–lengyel-alföldön – csak kevéssel emelkedik 15 fok fölé a délutáni hõmérséklet. A felhõsebb vidékeken – Észak-Skandináviában, Észak-Oroszországban – a hõmérséklet csúcsértéke helyenként a 10 fokot sem éri el. Ugyanakkor a Pireneusi-félsziget déli felén, az Égei-tenger térségében még nyárias az idõ, 25 fok fölé melegszik fel délutánra a levegõ, sõt Dél-Spanyolországban 32, 33 fokot is mérnek.

A Kárpát-medence az említett északi anticiklon déli peremén helyezkedik el, szerda estig északkelet felõl szárazabb, de egy-két fokkal hidegebb levegõ érezik térségünk fölé. Így bár több órára kisüt a nap, hûvös marad az idõ, és a hajnal is hideg lesz.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!