2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
A nyelvoktatás európai csõdje lett MagyarországForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-10-01 20:10:25
Az általános iskola elején kevesen tanulnak még idegen nyelvet Magyarországon. Amikor meg már kötelezõ, akkor nem azt, amelyiket az egész kontinens. A régióban szinte az összes ország leelõzi a magyar nyelvoktatást.

Magyarországon a 4. évfolyamtól kötelezõ a nyelvoktatás. Hiába van lehetõségük az iskoláknak, hogy kisebb évfolyamokban is tanítsanak idegen nyelvet, hazánk lemaradt a legkisebbek nyelvoktatásában.11-12 évesekig bezárólag az iskolások 59 százaléka tanul valamilyen idegen nyelvet, ebbõl 1,3 százalék kettõt. Szlovákiában ez 84 százalék, Ausztriában 100 százalék.

Egyes országokban idegen nyelvet tanuló iskolások aránya 11-12 éves korig (kék: 1 idegen nyelv, zöld: 2 vagy több idegen nyelv)

Forrás: Eurostat 2013

Mint mindenhol, nálunk is az angol a legnépszerûbb nyelv, de nem olyan toronymagasan, mint máshol:a tanulók 40,4 százaléka tanul angolt, 20,4 százalék németet.Az országok többségében viszont, ha tanulnak valamilyen nyelvet az iskolában, akkor az szinte biztos, hogy angol lesz.

Kevesen tanulnak idegen nyelvet

Forrás: MTI/Biró István

11-12 éveseknél is hasonló a helyzet. Ebben a korosztályban már kötelezõ az idegen nyelv, az angollal viszont nagy lemaradásban vannak ebben a korosztályban is a magyar diákok. És második idegen nyelvet sem nagyon vesznek fel.


KAPCSOLÓDÓ CIKK

Míg itthon a diákok 68,5 százaléka tanul angolul, addig a bolgároknál 86,8 százalék.Más országot nem is találunk Belgiumon, Luxemburgon kívül, ahol 95 százalék alatt lenne az angol aránya az idegen nyelvû oktatásban.

A legnépszerûbb idegen nyelvek a 11-12 éves korosztályban

Forrás: Eurostat (2013)

Hoffman Rózsa a németet erõltette volna

Jelentõsen átvariálta volna az iskolai nyelvoktatást az oktatási államtitkárság még 2012-ben. Akkor azt tervezték, hogy az angol helyett a német legyen az elsõ nyelv, mert az államtitkárság szerint az nehezebb. Szerintük az jobban felkészít további nyelvek megtanulására.

KAPCSOLÓDÓ CIKK

A statisztikából ugyanakkor inkább az látszik, hogy nem nagyon van esély a második nyelvre itthon.

Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Romániában a 7-10. évfolyamba járó diákok 99,2 százaléka tanul angolul,de emelett még 85 százalék franciául, és németül is 10,3 százalék. Nálunk viszont az látszik, hogy ebben a korosztályban alig tanulnak két idegen nyelvet az iskolákban.

A fenti statisztikákat az Eurostat a Nyelvek napjára állította össze, itt találja meg a teljes anyagot.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!