2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Lisztkukacok oldhatják meg a mûanyagszennyezéstForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-10-01 20:45:26
Olyan helyen találhattunk megoldást a föld egyre növekvõ mûanyagproblémájára, ahol nem gondoltuk volna: a teljesen közönséges lisztkukacok képesek megemészteni a hungarocellt, és olyan komposzttá emészteni, amit biztonságosan felhasználhatunk a talaj trágyázására.

Eddig egyáltalán nem számítottunk rá, hogy a lisztkukacok ekkora fegyvert jelenthetnek a környezetszennyezés elleni harcban: az Environmental Science and Technology tudományos folyóiratban megjelent két tanulmány azonban most arról tanúskodik, hogy érdemes részletesebben megfigyelni, hogyan mûködik az apró lárva.

A lisztkukacok menthetnek meg minket attól, hogy megfulladjunk a mûanyagban

Forrás: Flickr / matt northam

Lehetséges fehérjedús táplálékforrás

A lisztkukac a közönséges lisztbogár (Tenebrio molitor) lárvája, leginkább rovarevõ házi kedvencek etetésére használják, ezért tenyésztik is õket. Horgászcsaliként is közkedvelt, sõt, a fenntartható emberi élelmiszerek kifejlesztésén gondolkodó kutatók körében egyre gyakrabban felmerül, mint lehetséges, fehérjedús táplálékforrás. A szuperkukacokról most kiderült, hogy még az egyre nagyobb problémát okozómûanyaghulladékokat is képesek lehetnek eltüntetni – méghozzá úgy, hogy egyszerûen megeszik.

Ugyanolyan egészségesek maradtak

Egy lisztkukac egy nap alatt átlagosan egy gyógyszerpirulányi hungarocellt képes elfogyasztani úgy, hogy végtermékként teljesen használható komposztot állít elõ.

Az elsõ tanulmány során Yu Yang vezetõ kutató és kollégái azt vizsgálták, hogy a lisztkukacok szervezetére milyen hatással van a mûanyagevés – kiderült, hogyaz ilyen koszton tartott állatok ugyanolyan egészségesek maradtak,mint a hagyományosabb ételekkel, például búzakorpával etetett kukacok.

A bélbaktériumokat is vizsgálták

második tanulmány során a lárvák belében található emésztõbaktériumok mûködését vizsgálták – megnézték, hogy a hungarocell alapanyagaként is szerepelõ polisztirolt hogyan képesek megemészteni. Kiderült, hogy a baktériumok ugyan képesek voltak feldolgozni a polisztirolt, sokkal lassabban tették, mint ahogyan a lisztkukacok megették a hungarocellt.

Tengeri megfelelõiket keresik

A következõ lépés annak tesztelése lesz, hogy a lisztkukacok képesek-e más mûanyagfajtákat is megemészteni, például az autók különbözõ mûanyag részeit. Emellett a lisztkukacoktengeri megfelelõit is keresik,hogy az óceáni mûanyagszemét problémájára is megoldást találjanak.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!