2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Már idén pályázhatnak támogatásért az állattenyésztõkForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-10-04 15:21:52
A magyar mezõgazdaságban az állattenyésztési ágazat fejlesztésére 150 milliárd forintot fordítanak a 2014-2020 közötti idõszakban, ennek körülbelül felét az EU állja.

Nagy István, a Földmûvelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára egy helyi gazdálkodó 700 millió forintból korszerûsített állattartó telepének átadásán beszélt arról, hogy 150 milliárd forintos támogatásra pályázhatnak 2020-ig az állattenyésztõk. Az összegbõl összesen 242,1 millió euró (72,6 milliárd forint) lesz az európai uniós támogatás, ez "szükséges és nélkülözhetetlen forrás ahhoz, hogy megújuló és versenyképes legyen a magyar állattenyésztés".

Az irányító hatóság még ebben az évben meg megynyitná a pályázati lehetõségeket, ahol olyan vállalkozók indulhatnak, akik fejleszetni tudnák a szektor versenyképességént, energiahatékonyságát és bõvíteni az ágazatban foglalkoztatottak számát.

A létszám is számít

A pályázatra olyan vállalkozók jelentkezhetnek, akik a pályázat benyújtását megelõzõ lezárt üzleti évben mezõgazdasági tevékenységbõl legalább 6 ezer euró standard termelési értéküzem-mérettel rendelkeznek, és akiknek elõzõ évi árbevételük legalább 50 százaléka mezõgazdasági tevékenységbõl származik.


Egyéni gazdálkodók és nagyobb csoportok is indulhatnak

Forrás: MTI/Nemes János

Fiatal mezõgazdasági termelõ, és mezõgazdasági termelõk csoportja egyaránt pályázhat, de a kiválasztásnál pontot jelent a foglalkoztatotti létszám növelése, az üzleti terv minõsége, a termelõi csoport vagy szervezeti tagság,az adott vállalkozás mikro- és kisvállalkozói mérete, a környezeti szempontok, a tíz százalékot meghaladó egységnyi energiahatékonyság-javulás, ökológiai gazdálkodás folytatása, illetve az, hogy a beruházás fejlesztendõ régióban valósul-e meg.

Kamattámogatás is kérhetõ

Nagy István hangsúlyozta, az alacsony jövedelmezõség miatt az ágazat fejlesztésére nem áll rendelkezésre mindig elegendõ tõke, ezért a gazdálkodóknak lehetõségük lesz kamattámogatás igénybevételére is.

A kamattámogatás a támogatási intenzitáson belül tíz százalék erejéig kérhetõ, tehát az a gazdálkodó, akinek nincs elegendõ tõkéje az önrész biztosítására, állami támogatással kedvezményes kölcsönt vehet fel - magyarázta. A részletekrõl szólva elmondta, támogatható lesz az építéssel járó állattartási technológia kialakítása, illetve az állattartás kezelésével és tárolásával kapcsolatos technológiák beszerzése is.


2011 óta növekszik a sertések és a szarvasmarhák száma

Forrás: Thinkstock

 

Támogatást lehet igényelni továbbá az építéssel nem járó, a tartáshoz kapcsolódó eszközök és gépek beszerzésére, ezen kívül pályázni lehet majd az energiafelhasználás és a környezetterhelés csökkentésére irányuló technológiai fejlesztésekre, a trágyakezelés- és komposztálás agrotechnikai eszközeinek beszerzésére, valamint kiszolgáló infrastruktúra felújítására is. Az ötven százalékos, vissza nem térítendõ támogatás tíz százalékpontig kérhetõ kamattámogatás formájában, további tíz százalék adható fiatal gazda pályázása, vagy kollektív beruházása esetén.

3 millió disznó az országban

Nagy István arról is beszélt, a fontosabb állattenyésztési ágazatok teljesítménye a 2000-es évektõl kezdve folyamatosan mérséklõdött, majd 2011 és 2013 között stabilizálódott és növekedésnek indult. A szarvasmarhák számának évtizedekig tartó csökkenése 2011-ben fordult meg, azóta dinamikusan bõvül az állomány, 2014 decemberében 802 ezer szarvasmarhát tartottak Magyarországon. A sertésszám a korábbi jelentõs visszaesés után 2012-tõl kezdett emelkedni, 2014 év végén pedig már összesen 3 millió 136 ezer sertést tartottak, a juhok száma 1 millió 185 ezer volt, számuk azonban 47 ezerrel kevesebb, mint 2007-ben volt.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!