2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Csehország katonákat és rendõröket küld MagyarországraForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-10-06 17:58:09
A Magyarországnak nyújtandó segítség második szakaszában Csehország több mint 25 katonát és rendõrt küld Magyarországra - jelentette ki Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök kedden Prágában, miután tárgyalásokat folytatott a cseh hadsereg vezérkarával.

A cseh kormány hétfõn döntött arról, hogy elsõ szakaszban Prága 25 katonát és szárazföldi mûszaki eszközöket küld Magyarországra, hogy segítsen a schengeni határ õrzésében. A Magyarországnak nyújtandó segítségrõl csütörtökön tárgyalnak Luxemburgban a négy visegrádi ország belügyminiszterei, az európai uniós belügyi találkozó elõtt. Sobotka bízik abban, hogy az akcióba Lengyelország és Szlovákia is bekapcsolódik.

A segítségnyújtás további formája és mértéke a magyar fél igényeinek függvénye"- mondta a cseh miniszterelnök. Közölte: Budapest konkrét igényeit a magyar belügyminiszter a csütörtöki találkozón ismerteti visegrádi kollégáival.

Két hónapig lesznek Magyarországon

Milan Chovanec cseh belügyminiszter korábban úgy fogalmazott, hogy Csehország több mint 100 katona és rendõr kivezénylésére számít. Martin Stropnicky cseh védelmi miniszter szerint a cseh katonák és rendõrök október 15-étõl december 15-éig, tehát mintegy két hónapig lesznek Magyarországon.

Szájmaszkos katonák figyelik a horvát-magyar zöldhatárt gyalogosan átlépõ migránsokat

Forrás: MTI/Varga György

Azonnali segítségrõl beszélt a védelmi miniszter

"Az Európai Unió egyre több politikusa beszél a külsõ schengeni határok védelmének megerõsítésérõl. Mindnyájan azonban szemérmesen hallgatnak arról, hogyan kellene ezt megtenni. Mi nem fogunk várni, és azonnal segítünk a magyaroknak" - szögezte le a hétfõi kormányülés utáni sajtóértekezleten Stropnicky. Csehország jelenleg a V4-ek soros elnöke, és Prága ennek alapján kezdeményez közös lépéseket a migrációs válság megoldása érdekében.

Horvátországnak nem tetszik a lépés

Ranko Ostojic horvát belügyminiszter nem tartja barátságos lépésnek, hogy Csehország katonákat küld a horvát-magyar határra, hogy segítsen Magyarországnak a schengeni határ õrzésében. "Ez rossz üzenet, és nincs a baráti kapcsolatok szellemiségével összhangban" - mondta a miniszter, majd hozzátette: ha már katonákat akarnak küldeni valahova, küldjék inkább a görög-török határra, vagy Macedóniába.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!