2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Olcsóbb a finom házi piskótalap, mint a rossz boltiForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-10-10 13:19:04
Sok rossz, csomagolt, elõregyártott áru van a boltokban, de az egyik legborzalmasabb mind közül a piskótalap. Megmutatjuk, mennyivel egyszerûbb otthon összedobni egy gyors piskótát. Kezdõknek is menni fog!

Piskótát sütni konyhai szûzként nem tûnik bonyolult dolognak. Két tál, egy gépi habverõ, itt kever, ott kever, kész. Mégis sokan félnek tõle, és neki se mernek állni, „úgyis elrontom“, mondják,nekem biztos kiszárad vagy összeesik, megveszem inkább a bolti lapot, az legalább piskótának néz ki. Ez igaz, annak néz ki, de nem finom, nem jó tortának. Maximum a hideg éjszakákon érdemes tapasztgatni belõle az ablakrések közé, a huzatot talán lefogja.

A házi piskóta

Forrás: Ács Bori

Most összefoglaljuk, mi az a néhány buktató, ahol egy piskótát el lehet rontani. Megmutatjuk, hogyan lesz habos, könnyû, eláruljuk miért éri meg inkább házilag megsütni, mint megvenni a boltban.

A cukrászpiskóta buktatói

A klasszikus magyar piskóta alapreceptje egyszerû: ahány tojást használok, annyi evõkanál lisztet és cukrot teszek hozzá.

Így néznek ki belül

Forrás: Ács Bori

Ez grammokban kifejezve azt jelenti, hogy egy tojásra 20 gramm liszt és ugyanennyi cukor számolandó. A klasszikus piskótát a következõ módokon lehet elhibázni:

  • Nem verjük fel elég keményre a habot, vagy túl keményre verjük. A tojásfehérjének olyan keménynek kell lennie, hogy még ne legyen törhetõ, de már lágy, csúcsokat vetõ állaga legyen.
  • A sárgákat is fel kell verni, annyira, hogy elveszítsék élénksárga színüket.
  • Felverjük a habokat, de amikor a lisztes keverékhez forgatjuk, durva mozdulatokkal összetörjük. Ezzel elveszítjük a nagy nehezen belegyömöszölt levegõt. Érdemes spatulát használni, azzal könnyebben megy majd a laza forgatás.
  • Nem sütjük eléggé át. Két módon is lehet tesztelni, átsült-e eléggé a piskóta: az egyik a tûpróba. Ilyenkor egy hosszú, tiszta tût kell a piskóta közepébe nyomni, majd óvatosan kihúzni. Ha nem tapadt rá semmi, készen van. A másik a nyomásteszt: ha a tenyeremmel óvatosan megnyomom a tésztát, és kissé visszaüt, mint a gumi, akkor jó.
  • Nem vajazzuk-lisztezzük vagy sütõpapírozzuk ki rendesen a formát, így egyik oldalon feljön, a másikon viszont lapos marad a tortalapunk.
  • A sütõbõl kivéve hirtelen hideg helyre tesszük.

Piskótalaprecept - egy kb. 200 grammos laphoz

Alapanyagok:

  • 3 tojás
  • 60 gramm liszt
  • 60 gramm cukor
  • egy csipet só

A sütõt elõmelegítem 170 fokosra. Mindent elõkészítek, hogy kéznél legyen, mikor a tojáshab elkészült - a felvert habnak már nem szabad várakoznia, mert elvész a nehezen beleküzdött levegõ. Egy 23 centiméteres tortaformát kibélelek sütõpapírral.

A sárgákat is fel kell verni, nem csak a fehérjét

Forrás: Ács Bori

A tojások sárgáját és fehérjét kettéválasztom. Kimérem a lisztet és a cukrot. A tojásokat fehéredésig verem.

Amíg így ki nem világosodik

Forrás: Ács Bori

A fehérjéhez adom a sót, elõször ezzel kezdem el robotgéppel verni, majd tovább keverem, és közben fokozatosan hozzáadom a cukrot.

Amíg szép csúcsos nem lesz

Forrás: Ács Bori

Amikor csúcsokat vet, de még nem törhetõ, akkor jó.

Ilyen csúcsoknak kell benne lenniük

Forrás: Ács Bori

A sárgákat a fehérjékbe forgatom, majd a lisztet is óvatosan a keverékbe simogatom egy spatulával vagy lapáttal.


Óvatosan, nehogy összetörjön!

Forrás: Ács Bori

A masszát a tortaformába öntöm, és körülbelül fél óra alatt megsütöm.

Ha a liszt csomós, átszitálom

Forrás: Ács Bori

Hagyom a meleg konyhában lassan kihûlni. Mikor langyosra hûlt, egy sütõpapíros tálcára borítom, nehogy letapadjon.

A variációk:

  • Kakaós: A liszt mennyiségébõl 10 grammot jó minõségû keserû kakaóporra cserélek.
  • Diós, mandulás, mákos: A liszt mennyiségébõl 20 grammot vagy többet darált dióra, mákra vagy mandulára cserélek. Akár az összes lisztet le lehet cserélni ezekre, ha gluténmentes piskóta a cél, akkor a piskótánk laposabb lesz, de ugyanolyan ízletes.

Mennyibe kerül a házi piskóta?

A körülbelül 200 grammos piskótalap házi változata:

3 tojás - 135 Ft (45 Ft/db)

60 gramm liszt - 7,2 Ft (120 Ft/kg)

60 gramm cukor - 12 Ft (200 Ft/kg)

energia: 2,5 kW-os sütõvel és 45 Ft/kWh-val számítva kb. 45 Ft

Csak tojás, liszt, cukor és egy kibélelt forma kell hozzá

Forrás: Ács Bori

A legolcsóbb szupermarketes liszt-, cukor- és tojásárakkal számolva ígykörülbelül 198 forintból kivitelezhetõ. A teljes elkészülési idõ egy óra, éppen annyi idõbe telik a tésztát összerakni, míg a sütõ elõmelegszik. A bolti piskótalapok 370 Ft körüli összegbe kerülnek.

Kell ide vakteszt?

Teljesen fölösleges vaktesztre bocsátani a bolti és a házi piskótalapot, a házi már szemre kitûnik. Levegõsebb, magasabb, puhább, szaftosabb a boltinál.

A csúnyább a finomabb

Forrás: Ács Bori

Amit mi készítettünk, kevésbé édes, nem morzsálódik annyira. Gazdag íze van, az illata természetes. A boltinak már a szaga is furcsa, mesterséges, kellemetlen.

A házi nem szabályos, de nem is kell, hogy az legyen

Forrás: Ács Bori

A csomagolásból kivéve máris törik, míg az igazi piskóta ruganyos állagú.Folytósan száraz, evés közben idõrõl idõre kicsit köhögni kell. 

Miért olyan rossz a bolti?

Túl azon, hogy tele van mindenféle tartósítószerrel, a legfõbb baj vele az, hogy valószínûleg nagyon kevés tojást tartalmaz.

Összetevõk

Forrás: Ács Bori

Ezért van szüksége vízre, térfogatnövelõ szerekre, emulgeálószerekre és aromákra.A piskóta fõ összetevõje a tojás,ez adja meg jellegzetes, minden más tésztafajtától különbözõ állagát, a tojástól van íze, illata. Ez a különleges állag teszi alkalmassá arra, hogy torták alapja lehessen, fel is vegye az azt bevonó krémet, ugyanakkor el is válassza egymástól a rétegeket, formát adjon, de közben puha legyen. A bolti lapok egyszerûen a tojás hiánya miatt olyan rosszak.

Ha még mindig fél a piskótától

Egy korábbi cikkben mutattuk be az amerikai receptek alapján készült tortalapot, ami egyszerûbb a klasszikus piskótánál, hiszen csak keverni kell. Nem egészen olyan, mint a piskóta, de még mindig milliószor finomabb a bolti lapnál. Eredetileg íróval készül, ennek hiányában tej és joghurt keverékének köszönhetõen lesz puha a tésztája. A receptet itt találják.

További piskótás receptjeink a múltból:

Kedvenc tortáink is piskótával készülnek:

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!