2024. június 19. Szerda, Gyárfás, Zóra.
 
Még ne mondjon fel! Változik a munka törvénykönyveForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-10-13 19:29:40
Megszûnik a diplomás munkanélküliek közmunkába való kényszerítése, pontosítják a pihenõnapok számítását is, megint módosul a munka törvénykönyve.

88 oldalas törvénymódosítást tett közzé a kormány, amely az alig hároméves munkatörvénykönyvet írná részben újra. A törvény módosítását alkotmánybírósági döntésekkel és uniós jogharmonizációval indokolja a kormány – írja a Napi.hu.

A kormány javaslata szerint a jövõben mentesül a munkavállaló a munkavégzés és a rendelkezésre állási kötelezettség alól a munkáltató által kiadott szabadsága alatt - ennek hiánya a törvényjavaslat indoklása szerint eddig vitára adott okot.

Kispapáknak is jár a szabi

Szintén mentesül az apa a gyermeke születésekor öt napra, ikerszülés esetén hét munkanapra a munkavégzési és rendelkezésre állási kötelezettség alól.

A kormány javaslata szerint nagyobb védelmet kapnak a várandós nõk- a fõszabály szerint nem lehet felmondani a szülés elõtt álló nõnek - abban az esetben, ha a felmondás elõtt errõl a munkavállaló bejelentést tett.

A jövõben a jogellenes munkáltatói felmondás estén a kárigény érvényesítése helyett a munkavállaló kérheti a felmondási idõre járó távolléti díj kétszeresét, kárpótlásul.

Forrás: Thinkstock

Új szabályként emelik be a törvénybe, hogy a bíróság a jövõben abban az esetben is visszaállítja a munkaviszonyt, ha a felmondásra a joggal való visszaéléssel került sor.

Kisgyerekes is vállalhat éjszakai munkát

A javaslat több ponton módosítja, pontosítja a munkaidõ fogalmát, a pihenõnap kiadására való szabályokat - ezek a változtatások általában a munkavállalót védik. A jövõben munkát vállaló nõk kérésére lehetséges lesz éjszakai munkát elrendelni akkor is, ha háromévesnél fiatalabb gyermeket nevelnek. Ugyanezt kérhetik a gyermeküket egyedül nevelõ férfiak is. Az indoklás szerint ez az igény a munkavállalói oldalról merült fel.


Forrás: AFP/Johannes Eisele

Végkielégítés jelenleg a munkáltató felmondása, illetve a munkáltató jogutód nélküli megszûnése esetén jár. A módosítás szerint a munkavállaló azonnali hatályú felmondása esetén is lehetõség lesz végkielégítésre. Sõt, a munkavállalót - azonnali hatályú felmondása esetén - a felmondási idõre járó távolléti díj is megilleti.

Ez annyit jelent, hogy ha például jogellenesen rúgták ki, a munka törvénykönyve alapján perelheti a volt munkáltatóját kártérítésért. Ezen kívül jogosult a végkielégítésre is, mely megillette volna jogszerû felmondásnál.

Az új szabályokat a tervek szerint 2016 januárjától már alkalmazni kell,holott a törvénycsomag csak a következõ hetekben kerülhet a parlament elé.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!