2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
A tesióra megöli a kreativitástForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-10-16 11:40:35
A magyar közoktatás tízszer annyi testnevelés órát ír elõ, mint amennyi informatika órája van a diákoknak. Hatalmas mérnök és informatikai szakemberhiánnyal küzd Magyarország, százezrek hiányoznak a munkaerõpiacról.

A gyerekek agya egy tanulógép, viszont az iskola és a szülõk ezt a képességet elveszik tõlük – mondta Hanula Barna a Szent István Egyetem Audi Hungária Jármûmérnöki Karának dékánja. Komoly gond van a mérnökképzésben, túlságosan izzadságszagú, ezáltal ijesztõ a hallgatók számára - hangzott el a Figyelõ Top200 konferenciáján.

Magyarországon százezrek hiányoznak az informatikai szektorból

Forrás: PhotoAlto/Frédéric Cirou

Szakemberek szerint, ha ma megkérdeznek egy diákok arról, hogy mi szeretne lenni, a fiúk többsége azt mondja dj, vagy celeb. A lányok pedig szívesen lennének igazgatók vagy jogászok.

Hatalmas a szakemberhiány

A fiatalok többségét már egészen kicsi korban, általános iskolában el lehet kezdeni orientálni a mûszaki területek felé. Bencze Róbert PWC munkatársa elmesélte, hogy a napokban egy cégvezetõvel találkozott, aki 220 embernek szeretne munkát adni, de nem tudott még egyetlen embert sem felvenni, mert óriási szakemberhiány van a mûszaki területen. Ez viszont a jövõre nézve azt eredményezheti, hogy a cégek hamarosan nem tudnak a rendelésállományuknak eleget tenni. Problémaként említette azt is, hogy eddig volt egy megállapodás az IT-szektorban, hogy nem csábítják el egymástól a jó szakembereket, de ennek mára vége.

Hozzátette,nem lesz sokáig az olcsó munkaerõ országa Magyarország,hamarosan béremelésekre lehet számítani.

A kiút a duális képzés lehet

Három év kemény munka, de meg lehet vele spórolni a diákhitelt, és hatalmas szakmai elõnyt jelent – röviden így lehet összefoglalni a szeptembertõl országosan induló duális képzést.

A képzés alatt nemcsak fizetést, hanem munkatapasztalatot is kapnak a diákok. Ehhez persze áldozatokat is kell hozni, a hallgatónak jóval kevesebb lesz a szabadideje, és nyáron is dolgoznia kell.

Óriási az érdeklõdés a duális képzés iránt

Forrás: AFP/Mehdi Fedouach

A duális képzés sokat segíthet a mérnök és az informatikus hiányon – mondta Bihall Tamás a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke. A szakember szerint mivel az iskolákban szinte alig van technika óra, ezért a gyerekek elkezdetek más irányba orientálódni. A munkaerõhiány több százezerre tehetõ Magyarországon – tette hozzá Bihall Tamás.

Sopronban nincs szerszámgyártásra szakosodott ember, fodrászból és kozmetikusból pedig Dunát lehet rekeszteni.A gazdaság igényeihez kell rendelni a szakképzést,ezért remélik, hogy a duális képzés jót tesz majd a munkaerõpiacnak. A magyar vállalati szektor növekedésének legnagyobb akadálya a szakképzés hiánya. A szeptembertõl bevezetett duális képzés iránt egyébként óriási az érdeklõdés – mondta az MKIK alelnöke.

Jól fizet az IT-szektor

Egy senior informatikus bére ma hétszámjegyû is lehet. Ha valaki egy mobilalkalmazást képes kifejleszteni, bruttó 450 ezer forintot is kereshet, és ehhez nem is kell egyetemi végzettség – hangzott el a konferencián. A mûszaki és az IT-szektor úgy tudja itthon tartanai a munkaerõt, ha piacképes fizetést ad.

A gyõri Audi Hungária gyártósora

Forrás: Audi

Példaként említették, hogy az Audinál Stuttgartban 80 ezer eurót költenek egy diák duális képzésére és ez megéri, mert a vonzó munkahely miatt a diáknak eszébe sem jut máshová menni dolgozni, mint az autógyárba. A magyar vállalatoknak is vonzó feltételeket kell kínálni, hogy a duális képzésben részt vevõ fiatalok ne külföldön vállaljanak munkát, hanem itthon maradjanak.

Hanula Barna a Szent István Egyetem dékánja szerint a magyar hallgatók zseniálisak, ha értelmét látják annak, amit csinálnak, akkor bármire képesek.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!