2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Véget érhet a motivációs levél aranykora, ez jön helyetteForrás: uzletresz.hu
Utolsó módosítás: 2015-10-16 11:47:47
Az álláskeresõk mumusa, a motivációs levél vita tárgya lett az utóbbi idõben. A legtöbb pozícióra ma már elvárás, de ki és miért várja el? Lássuk, mióta szokás motivációs levelet írni, és milyen új formátum szoríthatja ki az álláskeresõk által utált formátumot.

A releváns munkatapasztalat és az ahhoz kapcsolódó készségek nyomnak a legtöbbet latba a munkaerõtoborzásnál – derült ki az Addison Group amerikai hr-vállalat felmérésébõl, amely azt vizsgálta, hogy a mai hr-vezetõk mit várnak el a jelentkezõktõl. Az 505 megkérdezett hr-vezetõk fele ezeket veszi leginkább figyelembe, amikor a cv-k között válogat. Az is kiderült, hogy az önéletrajz továbbra is alapvetõ eleme a toborzási folyamatnak, a motivációs levél aranykora azonban lehet, hogy a végéhez közeledik.

Leonardo Da Vinci írt elõször cv-t

Az önéletrajz mint találmány állítólag Leonardo da Vincihez kötõdik. A legenda szerint akkor készítette el önéletrajzát, amely egyben a világ elsõ önéletrajza volt, amikor Ludovico il Moro-hoz, Milánó hercegéhez jelentkezett munkára. 1482-ben, 30 éves korában kézzel írta a levelet, amelyben készségeit és tapasztalatait mutatta be. Napjainkban, 500 évvel késõbb a munakerõtoborzás alapvetõ kelléke az önéletrajz.

Valójában keveset árul el

Az Addison Group kutatása szerint a hr-esek 18 százaléka gondolja úgy, hogy a motivációs levél van olyan súlyú, mint az interjú, az önéletrajz vagy a referenciák. 74 százaléknak az interjú a legfontosabb, a második helyen pedig az olyan alapvetõ készségek állnak, mint hogy képesek vagyunk-e beszélgetni, és szimpátiát kelteni. A motivációs levélnek eredetileg az a célja, hogy megmutassa, milyen ember van a teljesítmény mögött.A formális levélformátum azonban gyakran inkább elfedi, mint megmutatja a jelentkezõ személyiségét.

Lerf Andrea coach szerint a motivációs levél azért fontos a pályázónak, mert elmondhat magáról mindent, ami esetleg az önéletrajzból kimaradt, illetve itt jobban ki lehet fejteni az egyes pontokat. „Például ha valaki váltani akar, akkor arra van itt lehetõsége, hogy megindokolja, miért is akarja másik helyen kipróbálni magát, és ebben milyen képességei, korábbi tapasztalatai, kompetenciái segítik. Ilyen szempontból a motivációs levél lehetõség, amellyel érdemes élni. Mindenkit bátorítanék arra, hogy ne csak egy letudandó levélként kezelje, hanem tényleg próbálja meg átgondolni, és megfogalmazni, hogy mi motiválja õt a jelentkezésre, és miért lenne elõnyös a cégnek, ha õt választanák” – véli a szakértõ.

Mióta írunk motivációs levelet?

A motivációs levél a 20. században jelent meg, amikor az Amerikai Egyesült Államok gazdasága elmozdult a gyártástól a szolgáltató szektor felé. A 19. században a lakosság 40 százaléka mezõgazdasággal foglalkozott, az 1940-es években azonban már több mint egyharmaduk gyárakban dolgozott. A szolgáltató szektor kialakulása után majdnem megkétszerezõdött a szellemi munkát végzõk aránya a munkaerõpiacon. A gyárakban dolgozó munkások emberi fogaskerekek voltak az összetett rendszerekben: ugyan el tudták végezni a konkrét feladataikat, de sosem kellett személyesen kapcsolatba lépniük az ügyfelekkel. Ezért volt szükség a motivációs levélre, hogy látsszon, milyen ember van a teljesítmény mögött. Az 1930-as években kezdték el használni, az 50-es években már több újságban feladott álláshirdetésben szerepelt, a motivációs levél aranykora azonban a kilencvenes években kezdõdött.

Már a takarítói álláshoz is kell

Elõfordul, hogy a cégek is túlzásba esnek, mert már olyan pozícióhoz is kérnek motivációs levelet, amelynél nehéz megérteni, miért is van rá szükség. Ha ezt érezzük, akkor gondolkodjunk el azon, hogy miért akarjuk megpályázni az adott állást, valóban nekünk való-e, és megéri a jelentkezésbe valóban annyi fáradtságot beleölni. Ha úgy érezzük, hogy nem tudunk mit beleírni a motivációs levélbe, maximum annyit, hogy a havi fix bér motiválna ebben az állásban, akkor tényleg legyen a fejünkben ott az a kérdés is, hogy ha elnyerjük a pozíciót, akkor hogy fogjuk érezni magunkat, hogyan tudunk majd bejárni minden nap az új helyre.

A hr-vezetõk sem a motivációs levélre esküsznek


Inkább próbafeladattal tesztelnek

Az utóbbi években egyre több munkáltató dönt úgy, hogy a motivációs levél helyett máshogy próbál többet megtudni a jelentkezõrõl. Ebben a nagy techvállalatok járnak az élen: a Googlenél például olyan programozókat keresnek meg, akiknek ismerik a munkáját, és teljesen kihagyják a folyamatból a motivációs levelet.Motivációs levél helyett egyre gyakoribb elvárás egy-egy próbafeladat megoldása.Ez nemcsak a techvilágban szokás: közösségi média cégek például tweeteket kérnek a hosszabb formátumok helyett, hogy a jelölt bizonyítsa kivételes fogalmazókészségét és kreativitását.

El kell adni magunkat

Lerf Andrea szerint fõleg az idõsebbeknek furcsa, hogy még pluszban el kell mondani magunkról, hogy mik az erõsségeink, pedig az önéletrajzból úgyis kiderül. Ha azonban átülünk az asztal másik oldalára, és naponta több tucatnyi önéletrajz zúdul ránk, akkor minden támpont jól jön, ami segíti a szûrést.

„Az a rossz hír, hogy ha mi nem mondjuk el magunkról, hogy miben vagyunk jók, akkor más nem fogja megtenni helyettünk. Lehet, és érdemes is kérni referenciákat kollégáktól, korábbi vezetõinktõl, partnereinktõl is, ami szintén segíti hitelességünket, de ettõl függetlenül saját magunknak is tisztában kell lennünk azzal, hogy mit tudunk, és mennyit érünk, és ezt tudjuk el is mondani” – zárta szavait a szakértõ, biztatva azokat, akik mégis rákényszerülnek egy motivációs levél megírására.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!