2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Betiltott növényvédõ szer egy magyar kígyóuborkábanForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-10-17 13:12:46
Kígyóuborkát kellett kivonni a forgalomból, miután a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal laborvizsgálatai nem engedélyezett növényvédõ szer hatóanyagot mutattak ki egy tolna megyei kiskereskedõ raktárában vett mintából. A forgalomba került kígyóuborka fogyasztása rövid idõn belül jelentkezõ emésztési panaszokat okozhat.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) ellenõrei az éves ellenõrzési terv alapján, növényvédõszer-maradék vizsgálat céljából egy Tolna megyei kiskereskedõ raktárában vettek mintát, ahonnan több zöldségboltba is történt szállítás. A laborvizsgálat a mintában határérték feletti mértékben mutatott ki olyan rovarölõ szer hatóanyagokat, amelyeknek használata sem az Unióban, sem Magyarországon nem engedélyezett - áll a NÉBIH közleményében.

Az országos fõállatorvos azonnali vizsgálatot rendelt el, az érintett kígyóuborka-tételeket a kereskedelmi forgalomból visszahívják.

Forrás: facebook/Bálint gazda honlapja

Émelygést és hányást okozhat

A mért szermaradék mennyiség – a szokásosnál jelentõsen nagyobb mennyiségû uborka fogyasztása esetén – rövid idõn belül jelentkezõ tüneteket okozhat, de hosszú távú, egészségügyi károsodást nem jelent. Normál fogyasztási szokásoknak megfelelõ mennyiségben tüneteket nem, vagy kis eséllyel okozhat. Mindkét hatóanyag nagy dózisban okozhat émelygést, hányást, gyengeséget, ugyanakkor gyorsan felszívódnak és eloszlanak a szervezetben.

Kiemelt ügyként kezelik

Magzatkárosító, mutagén vagy génkárosító hatást nem figyeltek meg egyik hatóanyag esetében sem. Aki mégis tapasztalja a kígyóuborka elfogyasztását követõen a fentiekben is felsorolt tüneteket annak a NÉBIH azt javasolja, hogy keresse fel a kezelõorvosát.

Az országos fõállatorvos azonnali vizsgálatot rendelt el, az érintett tételeket a kereskedelmi forgalomból visszahívják. A NÉBIH az esetet – a tiltott növényvédõszer használata és annak élelmiszerbiztonsági kockázata miatt - kiemelt ügyként kezeli. A továbbiakban a hatóság folyamatosan közli az érintett helyeket és egységeket, ahonnan a vásárlókhoz kerülhetett a termékbõl.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!