2023. október 3. Kedd, Helga.
 
Púposak lehetnek a telefonfüggõ gyerekekForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-10-18 15:33:32
Púposak lesznek, vagyis elgörbül a nyaka és a hátgerince azoknak a gyerekeknek, akik okostelefonjuk vagy más készülékek monitorja elõtt töltenek naponta több órát egy ausztrál gerincspecialista szerint.

Akár már a hétéveseknél is kialakul az egészségtelen háti görbület, amelyet a szakember telefonnyaknak nevez. A veszély nagyságára az esetek számának növekedése hívja fel a figyelmet - mondta James Carter új-dél-walesi gerincspecialista orvos a Daily Mail Australia kérdésére.

Az utóbbi két évben kezdõdött a növekedés, mindenekelõtt kisiskolásoknál és tizenéveseknél.Azért hívom telefonnyaknak, mert akkor alakul ki, amikor valaki hosszú ideig ül elõrebukó fejjel, telefonjára vagy tabletjére meredve. A normális gerincgörbület ellentéte, púp alakul ki náluk, ami gyakran idéz elõ fej-, nyak-, váll- és hátfájást" - magyarázta a szakember. Hozzátette, minden második páciense, akinél ezt a problémát fedezi fel, gyerek vagy tinédzser.

Minden második páciens gyerek vagy tinédzser a gerincspecialista szerint.

Forrás: Walden Kirsch/Walden Kirsch

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a telefon miatt kialakuló púposság nemcsak gerinckárosodáshoz, de szorongáshoz és depresszióhoz is vezethet - idézte a The Daily Telegraph online kiadása.

A Channel 4 brit kereskedelmi tévécsatorna hírportálja számára készített felmérés azt találta, hogy a brit gyerekek átlagosan majdnem napi három órát töltenek készülékeik képernyõje elõtt játékkal, videókat nézegetve vagy a közösségi hálón. Carter azt tanácsolja, ágyon ülve vagy fekve ne használják a készülékeket, és a monitorokat emeljék szemmagasságig.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!