2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Vasárnapi boltzár: a boltok fele már nem nyitna ki vasárnapForrás: uzletresz.hu
Utolsó módosítás: 2015-10-19 19:42:59

Március közepén a Kereskedelmi Marketing csapata az életbe lépett kötelezõ vasárnapi boltbezárás apropóján 430 üzlettulajdonost kérdezett meg, hogyan reagálnak a szabályozásra. Az akkor megkérdezett üzletek63 százaléka zárva tartott, ám csak a 33 százalék számolt árbevétel csökkenéssel.A nyitva tartó üzletek 54 százalékában korábban is jelen volt a tulajdonos, ezért nem kellett változtatni a vasárnapi személyzeten. A zárva tartó üzletek tulajdonosainak 42 százaléka úgy döntött hétköznap tovább tartanak nyitva, 47 százaléka pedig intenzívebb marketing tevékenységbe kezdett.

A felének már nem kell a régi rendszer

Hét hónappal késõbb a marketingcsapat megismételte a felmérést 500 bolttulajdonos bevonásával. Míg a vásárlók többsége még mindig óriási felháborodással reagál, ha szóba kerül a vasárnapi boltzár, az üzletek mindössze fele gondolja, hogy vissza kellene állítani a március 15. elõtti rendszert. Mind a továbbra is nyitva tartó üzletek, mind a vasárnap zárva tartók között30 százalék felett voltak azok a válaszadók, akik növelni tudták az árbevételüket. A kutatásból kiderült, hogy a forgalomnövekedés fõként azoknál az üzleteknél érzékelhetõ, ahol kiváló az áru-összetétel, vagy internetes áruházzal is rendelkeznek, vagy erõteljesebb marketing tevékenységet végeznek.

Változott a kép

A zárva tartó kereskedõket megkérdezték, hogyan reagáltak a kiesett napra. Itt változott a kép a márciusi felméréshez képest. Majdnem tíz százalékkal többen terveznek intenzívebb marketing tevékenységet (54,7 százalék).A hosszabb nyitvatartást csak 33 százalékuk látja megoldásnak, szemben a márciusban mért 42 százaléknál.„Meg kell tanulni a hátrányból elõnyt generálni" – hívja fel a figyelmet Jagodics Rita, a Kereskedelmi Marketing vezetõje. Hozzátette: biztosan sok üzletet sújt az, hogy még a nézelõdõ vevõk is eltûntek vasárnap. Azonban aki ügyes marketinges, pl. minden pénteken vagy szombaton készít egy heti akciót, egy ajándékkal várja a vevõit, az nem fog csalódni a vasárnapi boltbezárás ellenére sem.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!