A nemdohányzók védelmét továbbá a dohánytermékek fogyasztását, forgalmazását szabályozó törvény módosítása definiálja az elektronikus cigarettát. Ez olyan egyszer használatos vagy utántöltõ flakonnal és tartállyal, illetve egyszer használatos patronokkal utántölthetõ elektronikus termék, amely szopókán keresztül nikotin tartalmú pára fogyasztását teszi lehetõvé. Az elektronikus cigaretta fogalomkörébe tartozik annak bármely alkatrésze.

A dohányzás számára kijelölt helyek kivételével elektronikus cigarettát vagy dohányzást imitáló elektronikus eszközt használni tilos. A tervezet szerint nem csak dohányterméket, hanem elektronikus cigarettát és utántöltõ flakont sem szabad árusítani automatából.

 

Fotó: Kéky Kira

 

Az egészségvédelmi bírság összegét változatlanul hagyja a tervezet, viszont kiszélesíti annak alkalmazását. Jelenleg a szabályok betartásáért felelõs ember akkor bírságolható, ha nem vagy nem megfelelõen teljesíti a dohányzóhelyek kijelölésére vonatkozó kötelezettséget, valamint ha elmulasztja a dohányzást érintõ tilalmak, korlátozások megtartására vonatkozó ellenõrzési kötelezettséget. A tervezet ezt megtoldja a dohányzási korlátozással érintett, valamint a dohányzásra kijelölt helyeken, helyiségekben, valamint közterületeken nem vagy nem megfelelõ felirat vagy más egyértelmû jelzés alkalmazásával, illetve annak nem szembetûnõ módon történõ megjelölésével. A bírság továbbra is 100 ezertõl 250 ezer forint lehet.
A kiterjesztés vonatkozik az intézményekre, szervezetekre, az üzemeltetõkre vagy gazdasági társaságokra is. A bírság rájuk nézve is változatlan: 1 milliótól, 2,5 millió forintig terjed.

 

fotó: pixabay.com

 

Az elektronikus cigaretta forgalomba hozatalát kormányrendelet szabályozza majd. A tervezet errõl mindössze annyit mond, hogy az elektronikus cigaretták és utántöltõ flakonok gyártói és importõrei, a forgalomba hozatal elõtt hat hónappal bejelentést tesznek az egészségügyi államigazgatási szervnek minden olyan termékrõl, amelyet forgalomba kívánnak hozni. A bejelentés ûrlapon történik, és igazgatási szolgáltatási díjat kell fizetni utána.

Amennyiben az elektronikus cigaretták és utántöltõ flakonok gyártói és importálói nem tesznek eleget a bejelentési, adatszolgáltatási vagy tájékoztatásadási kötelezettségüknek - vagy az elektronikus cigarettát és utántöltõ flakont a törvény rendelkezései megsértésével hozzák forgalomba - az egészségügyi államigazgatási szerv legfeljebb 50 millió forint értékû bírságot szabhat ki rájuk.

 

fotó: pixabay.com

 

Végül kimondja a tervezet: a 2016. november 20. elõtt gyártott elektronikus cigaretták valamint utántöltõ flakonok 2017. május 20-áig forgalomba hozhatók.
A 2016. május 19-én már forgalomban lévõ elektronikus cigaretta esetében az említett bejelentést az év december 20-áig kell megtenni.

A fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelmérõl szóló törvény pedig kiegészül azzal, hogy a dohányboltokban elektronikus cigarettát, utántöltõ flakont és dohányzást imitáló elektronikus eszközt is lehet árusítani.
A törvénytervezetet október 21-ig lehet véleményezni.