2020. február 24. Hétfő, Szökőnap.
 
Egyszerû kézmosással szabadulhatunk meg a baciktólForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-10-20 20:53:51
Az iroda a baktériumok fellegvára, ezért kétszer is gondoljuk meg, mielõtt az íróasztalról ennénk. A bakteriális fertõzéseket azonban könnyen elkerülhetjük, ha étkezés elõtt legalább húsz másodpercig szappannal és folyó vízben kezet mosunk. Ez általában jóval hatékonyabb, mint a különféle kézfertõtlenítõk használata.

A számítógép billentyûzete és egere, az irodai telefon hallgatója és a mobiltelefon képernyõje a munkahely legkevésbé higiénikus része.

Antibakteriális gél helyett használjunk szappant és vizet

A Queenslandi Egyetem Centre for Superbug Solutions részlegének munkatársai sokkoló fényképeket tettek közzé az irodában vett kenetekbõl készített baktériumtenyészetekrõl.

A konyhapult nagyon szennyezett

Forrás: dr. Alysha Elliott/University of Queensland

A legszennyezettebb felületek közé tartozik a konyhapult és a számítógép billentyûzete, a legtisztábbak a kilincsek és a székek.

Dr. Matt Cooper, a Centre for Superbug Solutions igazgatója azt mondta a Daily Mail Australia tudósítójának, fontos, hogy az emberek megértsék, a legjobb módszer arra, hogy megszabaduljanak a baktériumoktól, a legegyszerûbb és a legolcsóbb megoldás:a szappan és a víz, nem pedig a különféle antibakteriális gélek és más csodaszerek használata.

Ne dõljünk be a reklámoknak

„Fel akarjuk hívni a figyelmet arra a tényre, hogy a baktériumok mindenütt ott vannak, és a kézfertõtlenítõkrõl szóló sok marketinges állítás túlzó – a szappan és a víz olcsóbb és hatékonyabb” – mondta dr. Cooper.

A mobiltelefon kijelzõje sem sokkal tisztább

Forrás: dr. Alysha Elliott/University of Queensland

Noha számos detergens használhatja azt a szlogent, hogy „a kórokozók 99,9 százalékát elpusztítja”, dr. Cooper úgy véli, hogy ezek az állítások nem fedik mindig a valóságot.

Azt tanácsolom, használjanak szappant és vizet, és evés elõtt mossák meg a kezüket, ne utána”– mondta dr. Cooper.

Meghökkentõ képek

A kutatásokat vezetõ dr. Alysha Elliott elmondta, hogy meglepték a tanulmány egyes eredményei.

„Egy sor mikrobát, így baktériumokat és gombákat (többek közt élesztõt és penészt) szedünk fel a napi rutinunk során” – mondta dr. Elliott. „Mindenki kezén és valamennyi felületen sokféle mikrobát találunk, de néhány hely meglepõen tisztább, mint mások.”

Az eredmények jó képes emlékeztetõk a kézmosás szükségességére,mivel az alapos szappanos vizes kézmosás minden vizsgált kézen csökkentette a mikrobák számát.”

Az uniszex vécé ajtógombján meglepõen kevés baci található

Forrás: dr. Alysha Elliott/University of Queensland

Ártalmatlan és hasznos bacik

Elliott azt is hangsúlyozta, hogy nem minden baktérium káros.

Az ember baktériumkolóniákat hordoz a fejétõl a lábujjáig, és ezek nagy többsége ártalmatlan, sõt akár hasznos is az emberi egészség szempontjából”– mondta dr. Elliott.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!