2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Adóváltozások, amikkel már most számolni kellForrás: uzletresz.hu
Utolsó módosítás: 2015-10-23 12:02:31
A múlt héten benyújtott adócsomag ugyan számos új szabályt tartalmaz, a vállalkozásoknak nem szabad elfelejteniük, hogy a jövõ évi adótörvény-változások nagy részét már nyáron elfogadták – emlékeztet a Mazars legfrissebb összefoglalója.

A nemzetközi könyvvizsgáló és tanácsadó vállalat rámutat: érdemes áttanulmányozni a korábbi módosításokat is, hiszen például a növekedési adóhitel, már az év végi adókalkuláció készítése során is alkalmazható.

Szja- és tb-változások

Minden magánszemélyt érint, hogy a személyi jövedelemadó (szja) 1 százalékkal csökkent, így 16 helyett 15 százalékos lett az adókulcs. Emellett 2016-tóla kétgyermekesek családi kedvezménye is növekszik, 10 ezerrõl 20 ezer forintra gyermekenként.

Akik visszalépnek a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe azoknak folyamatosan biztosítanak szja-kedvezményeket, például a kifizetett összeg adómentes jövedelem lesz, illetve ha azt a tag önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztárba utalja, annak 20 százalékáig (de maximum 300 ezer forintig) adó-visszatérítésrõl rendelkezhet.

Csökkent a személyi jövedelemadó

Forrás: MTI/Marjai János

Az egészségügyi szolgáltatási járulék viszont növekedik, havi 6 930 forintról 7 050 forintra emelkedik.

A társasági adó változásai

Bevezetik a növekedési adóhitelt. Ennek az a lényege, hogy a tárgyévi adózás elõtti eredménynek a megelõzõ adóév adózás elõtti eredményét meghaladó része után az adót nem a tárgyévben, hanem az azt követõ két adóév során kell csak megfizetni. Ezt akkor lehet igénybe venni, ha a társaság az adóévben és az azt megelõzõ 3 évben már mûködött és nem alakult át. Az adóhitel elõször a 2015-ös adóévre vonatkozóan alkalmazható. A növekedési adóhitelvégleges adókedvezmény lehet,

ha a nyilatkozatot követõ két adóévben a cég beruházás és növeli alkalmazottai létszámát.

Szintén kedvezõ változás, hogy 2016-tól már a tárgyévben visszatérített bírság, illetve egyéb jogkövetkezmények visszatérítése miatt keletkezett bevétel is csökkenti az adóalapot.

Változások az általános forgalmi adóban

Az általános forgalmi adót (áfa) érintõen az idõszaki elszámolású ügyletek teljesítési idõpontjának változása a legjelentõsebb. Ez már az idén júniustól életbe lépett a könyvvitellel, könyvvizsgálattal és adótanácsadással foglalkozó társaságoknál, hogy kiderüljenek a szabályozás buktatói, mielõtt jövõ év elejétõl minden vállalkozásra kiterjesztik. Az új szabályozás lényege, hogyaz idõszaki elszámolású ügyleteknél a teljesítési idõpont az elszámolással vagy a fizetéssel érintett idõszak utolsó napja.

„A fõszabályt azonban az esetek elenyészõ részében kell majd alkalmazni. Elõrefizetés esetén ugyanis, ha a számlakibocsátás is megelõzi az idõszak végét, a teljesítési idõpont a számla kibocsátásának napja; utólagos fizetés esetén pedig a fizetés esedékessége, de legkésõbb az idõszak végét követõ harmincadik, vagy a múlt héten benyújtott adócsomagban foglalt javaslat szerint a hatvanadik nap lesz a teljesítési idõpont" – foglalta össze Csizmadia Heléna, a Mazars adóigazgatója. Hozzátette: eznemcsak számla kibocsátójaként, de számla befogadói oldalon is érintheti a vállalkozásokat,és idõszaki elszámolású számlát szinte minden vállalkozó kap. Arról sem érdemes mindemellett megfeledkezni, hogy 2016-tól a számlázó programoknak az adatexportot lehetõvé tévõ funkcióval is rendelkezniük kell, amely lehetõséget ad a dátum illetve sorszám szerinti adatkinyerésre.

További áfatörvény-módosítás, hogy 5 százalékos kulcs alá kerül a friss, hûtött vagy fagyasztott házi sertéshús értékesítése is.

Egyéb változások

A közmûadót érintõ változás, hogy átmeneti mentesség vonatkozik az új nyomvonalon létesített közmûvekre és a már meglévõ szélessávú internetet biztosító vezetékekre vonatkozó fejlesztésekre is. Ezen közmûvezetékekre csak az üzembe helyezést követõ 6. évtõl kell majd adót fizetni.

Az állam részére adott ingyenes juttatások kapcsán 2016-tól elszámolt ráfordítás összege nem adóalap növelõ tétel a Robin Hood-adó számításakor.

Transzferár
A 2015-tõl megváltozott transzferár-dokumentációra vonatkozó kötelezettségeket a 2016-ban készülõ dokumentációknál már figyelembe kell venni. Így például a szokásos piaci ártartomány meghatározásakor az adatbázisszûréseknél bizonyos esetekben kötelezõ lesz az interkvartilis használata. Változott továbbá a kapcsolt vállalkozási definíció is, így bõvebb lehet a dokumentálandó ügyletek köre, mint eddig, mert az ügyvezetés egyezõségére tekintettel is kapcsolttá válhatnak a vállalkozások.

A helyi adók tekintetében is változások következnek be jövõre, miszerint az önkormányzatok mentességet vagy kedvezményt biztosíthatnak a 20 millió forintnál kisebb adóalappal rendelkezõ védõnõk és orvosok számára.

Banadó
Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal kötött megállapodással összhangban a bankadó mértéke az adóalap 50 milliárd forint feletti része után 2016-ban 0,53 százalékról 0,31 százalékra, 2017-ben és 2018-ban pedig 0,21 százalékra csökken azzal, hogy a 2016-2018 közötti idõszakra fizetendõ különadó összege nem haladhatja meg a 2015. adóévre fizetett különadó összegét. Lényeges változás még, hogy a hitelintézetek különadójának alapja 2016-ban már a 2014. évi mérlegfõösszeg lesz.
Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!