2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Az átlagemberek az európai válság nagy veszteseiForrás: uzletresz.hu
Utolsó módosítás: 2015-10-25 11:11:23
Noha az európai Észak és Dél, illetve a magországok és a periféria közti különbségek régóta tárgyalt témák, az Európai Központi Bank legfrissebb adatai bizonyítják, hogy az európai pénzügyi válság során tovább nõtt a szakadék a régiók háztartásai között.

A háztartások vagyoni változását tekintve az látszik, hogy 2009 és 2013 között az írek veszítették a legtöbbet, az egy fõre jutó bukás közel 18 500 euró (5,7 millió forint) volt. Az sem meglepõ, hogy a szintén erõsen sújtott görögök és spanyolok is szorosan követik õket, 17 és 13 ezer eurós vagyonvesztéssel – írja a CNBC. Vélhetõen nem kell sokat morfondírozni azon, hogy a magyar háztartásokat is milyen mértékben érintette a 2008 óta eltelt idõszak.

Mindhárom országnak meg kellett küzdenie a válság során a csökkenõ eszközárakkal, a magas munkanélküliséggel, illetve a közszféra bér- és költségcsökkentéseivel. Az adatok egyébként nem mutatják az Írországban és Spanyolországban végbement gazdasági fejlõdés legutóbbi eredményeit.

Az írek szenvedtek, a hollandok és a németek dõzsöltek

Írország helyzete egyébként azért speciális, mert ott a háztartások vagyonuk aránytalanul nagy részét fektették ingatlanokba a válság elõtti hitelbumm idején. A lakásárak Írországban némileg emelkedtek az elmúlt években, de még mindig nagyjából egyharmadával alacsonyabb értéket mutatnak a válság elõtti szinteknél.

Ezzel szemben a Hollandiában és Németországban élõ háztartások jelentõs növekedést tapasztalhattak a vagyonukban

ugyanebben az idõszakban. Míg az elõbbi ország esetében az egy fõre esõ vagyon 33, addig a németeknél 19 ezer eurós bõvülése volt megfigyelhetõ. A németek nem mellékesen sokkal nagyobb mértékben fektetnek ingatlanok helyett pénzügyi eszközökbe (például részvényekbe), melyeket erõteljesen felhajtottak az Európai Központi Bank válság alatti intézkedései, illetve az év elején indított eszközvásárlási program.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!