2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Százezer fõt befogadó menekültközpontokat létesít az EUForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-10-26 12:31:27
17 pontos akciótervet fogadtak el a hétfõ hajnalban véget ért brüsszeli csúcstalálkozón, amelyen a nyugat-balkáni migráció által érintett országok vezetõi vettek részt. A tervek között szerepel százezer fõ befogadására alkalmas központok létesítése Görögországban és a Nyugat-Balkánon.

A 11 uniós és három nem EU-tag állam vezetõi megállapodtak abban, hogy Görögország már az év végére 30 ezerre növeli a férõhelyek számát, és az országban kialakít 20 ezer új férõhelyet az ENSZ Menekültügyi Fõbiztossága is.

A további ötvenezer helyet a balkáni államokban alakítják ki, amelyeken keresztül a menekültek Németországba és Skandináviába tartanak – jelentette a BBC.

Csak októberben 157 ezer menekült érkezett Görögországba a tengeren

Forrás: AFP/Aris Messinis

Erõsítik a határvédelmet

„A rend helyreállításának egyetlen módja az emberek ellenõrizetlen áramlásának lelassítása” – hangsúlyozta a csúcs végén Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke.

Az akcióterv keretében egy héten belül 400 rendõrt küldenek erõsítésképpen Szlovéniába, amely nehezen tud megbirkózni az érkezõk tömegével.

Emellett megállapodtak abban is, hogy az érintett országok hatóságai nem terelik majd a szomszédos államok határaihoz a menekülteket anélkül, hogy errõl értesítenék az illetékes országot.

Rendõri erõsítést küldenek Szlovéniába

Forrás: AFP/Jure Makovec

Továbbítják az adatokat

A dokumentumban arra is kitértek, hogy megtagadható a belépés azoktól, akik nem kérnek menekültstátuszt, valamint az összes rendelkezésre álló eszközzel tájékoztatják a migránsokat jogaikról és kötelezettségeikrõl.

Döntöttek arról is, hogy az érintett országokban kijelölnek kapcsolattartókat, akik továbbítják az érkezõ menekültek számával kapcsolatos információkat a szomszéd országok illetékes hatóságainak.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!