2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Beindulhatnak a hûtõvásárlásokForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-10-26 12:35:11
Októberben tovább emelkedett a GKI-Erste konjunktúraindexe, és ezzel megközelítette tavaly év végi szintjét. A fogyasztói várakozások nagyon jelentõsen javultak, az üzletiek viszont romlottak, de az utóbbiak körében is megmaradt a korábban tapasztalt optimizmus, közölte az Európai Unió támogatásával végzett felmérésének eredményeit a GKI Gazdaságkutató Zrt.

A konjunktúraindex októberben mínusz 0,8 pontra javult a szeptemberben mért mínusz 1,8 pontról. Az üzleti bizalmi index az elõzõ hónapban mért 7,5 ponthoz képest 5,8 pontra romlott, a fogyasztói bizalmi index pedig mínusz 28,3-ról, mínusz 19,6 pontra emelkedett októberben.

Forrás: Thinkstock



Az üzleti szférán belül a kereskedelem kivételével minden ágazatban kedvezõtlenebb lett a hangulat.Legkevésbé az ipari bizalmi index csökkent az elõzõ hónaphoz képest. Bár az elmúlt idõszak termelésének és a rendelésállománynak - ezen belül az exportrendeléseknek - a megítélése jobb lett, a készleteké és a termelési kilátásoké romlott - közölték.

Az építõipari bizalmi index - az augusztusi és szeptemberi emelkedés után - októberben esett. Az elõzõ háromhavi termelés megítélése csak hibahatáron belül változott, a rendelésállomány értékelése viszont érezhetõn kedvezõtlenebb lett.

A kereskedelmi bizalmi index idei csúcsára került, bár továbbra is bennmaradt az elmúlt, immár több mint másfél évet jellemzõ, viszonylag keskeny sávban.Az eladási pozíció és fõleg a várható megrendelések minõsítése jelentõsen javult, a készletszintet viszont emelkedõnek érezték a válaszolók az elemzés szerint. A szolgáltató vállalkozások várakozása romlott. Egyaránt kedvezõtlenebb lett az általános üzletmenet, az elmúlt és a következõ idõszakra várt forgalom megítélése.

Nem félünk annyira a munkanélküliségtõl

A foglalkoztatási szándék az iparban és a kereskedelemben erõsödött, az építõiparban és a szolgáltató szektorban viszont gyengült. A lakosság munkanélküliségtõl való félelme számottevõen csökkent. Az áremelési lehetõségek megítélésérõl közölték: októberben az építõipar mellett az iparban és a szolgáltató szférában is valamivel több volt az árcsökkenésre, mint emelkedésre számító cég, a kereskedelemben fordított a helyzet az elemzés szerint.

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt


A fogyasztók inflációs várakozása tovább csökkent. A magyar gazdaság kilátásainak megítélése az iparban és az építõiparban számottevõen, a kereskedelemben kissé romlott, a szolgáltató szférában és különösen a lakosság körében viszont javult.

A hûtõ- és mosógépvásárlásokkal már nem várunk

A GKI fogyasztói bizalmi indexe októberben a szeptemberi visszaesésnél nagyobb mértékben javult, az egyhavi emelkedés az index mérése óta csupán egyszer haladta meg a mostanit.

Forrás: Thinkstock

A GKI szerint a lakosság a saját pénzügyi helyzetének következõ egy évét és várható megtakarítási képességét is sokkal optimistábban látta, mint szeptemberben.A korábbinál kedvezõbbnek érezték a fogyasztók a nagy értékû tartós fogyasztási cikkek vásárlási lehetõségét - közölték.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!