2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Felülvizsgálnák a földhasználati haszonbértForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-10-29 11:46:16
Egy most benyújtott Fideszes törvénymódosító javaslat szerint, amennyiben azt elfogadja az Országgyûlés, lehetõvé válik a földhaszonbérletek esetében a haszonbér idõszakonkénti felülvizsgálata.

Ezt tartalmazza Gyõrffy Balázsnak (Fidesz), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnökének a mezõ- és erdõgazdasági földek forgalmáról szóló törvénnyel összefüggõ egyes rendelkezésekrõl és átmeneti szabályokról szóló törvény módosításáról szóló javaslata.

A törvényjavaslat a földforgalmi törvény hatálya alá tartozó mezõ- és erdõgazdasági földek haszonbérletére kötött szerzõdések esetén lehetõvé teszi azt, hogy a szerzõdésben megállapított haszonbér a törvényjavaslatban meghatározott idõszakonként felülvizsgálható, és az agrárkamara szakértõi becslésében foglaltaknak megfelelõ piaci mértékben meghatározható legyen.

 

Forrás: MTI/Koppan Viktor

Az elõterjesztõ javaslata az ilyen tartalmú szerzõdésmódosításra irányuló kezdeményezés szabályait állapítja meg.

Drágább lehet a bérlés

A törvényjavaslat a hosszú távra kötött haszonbérleti szerzõdések esetében a haszonbérbe adó számára lehetõséget biztosít arra, hogy meghatározott idõközönként (a szerzõdéskötést követõ két év elteltével, ezt követõen pedig három évenként) a haszonbérleti díj piaci mértékûre emelése érdekében a szerzõdés módosítását kezdeményezze a haszonbérlõnél.

 

Forrás: MTI/H. Szabó Sándor

Ha a haszonbérlõ e becslés alapján kezdeményezett szerzõdésmódosítással nem ért egyet, a haszonbér mértékének megállapítását a jogvesztõ határidõn belül a bíróságtól kérheti, ellenkezõ esetben a haszonbérleti szerzõdést a haszonbér tekintetében a becslés szerinti mértékben módosítottnak kell tekinteni.

A haszonbér piaci mértékének megállapítása a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara szakértõi becslése alapján kezdeményezhetõ.

A már meglévõ szerzõdésekre is vonatkozik

A javaslat az új elõírások alkalmazását a módosítás hatálybalépésekor már megkötött szerzõdésekre is alkalmazná. Így a módosítás a legalább két éve megkötött haszonbérleti szerzõdések tekintetében lenne alkalmazható elsõ alkalommal.

Gyõrffy Balázs szerint sokan kevesebbet fizetnek, mint kellene

Gyõrffy Balázs, a módosító javaslat beterjesztõje közölte: a javaslatot azért nyújtották be, mert vannak olyan cégek, amelyek 2010 elõtt kötöttek haszonbérleti szerzõdést, és a jelenlegi árak negyedét-ötödét fizetik.

Ezzel a javaslattal a bérbeadó kis és közepes gazdálkodók érdekeit kívánják védeni, hogy a haszonbérleti szerzõdés lejártáig ne szenvedjenek indokolatlan anyagi hátrányt, veszteséget. A bérleti díj megállapításakor ugyanakkor a díj nem haladhatja meg a piaci szintet. Nem lehetetlenítheti el a bérlõt. Emellett, ha a bérlõ nem ért egyet a kamarai szakértõ megállapításával, bírósághoz fordulhat.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!