2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Gyorsan terjedõ veszélyforrásra bukkantak a klímakutatókForrás: investor.hu
Utolsó módosítás: 2015-11-01 09:55:48
A dubaji Klímaváltozás Konferencián a meghívottak arra próbálnak megoldást találni, miként lehetne megszabadulni a globális felmelegedést gyorsító gáztól. A HFC-gáz olyan mindennapi használati eszközökben megtalálható, mint a légkondicionáló berendezések, a hûtõszekrények, vagy a tûzoltó készülékek, amelyek iránt az igény robbanászerûen nõ világszerte.

A HFC-rõl (halogénezett fluorozott szénhidrogén) eddig jóval kevesebbet lehetett hallani, mint az üvegházhatást erõsítõ faktorról, azonban a légkondicionálók rohamos terjedésével - különösen a feltörekvõ országokban – egyre jobban hozzájárulnak a felmelegedéshez - írja aBloomberg.

Ég a lábunk alatt a talaj

A hétvégén a Perzsa-öböl menti városban erre a problémára igyekeznek megoldást találni a világ minden tájáról érkezõ szakemberek. A hûtõszekrényekben és a tûzoltó készülékben ugyancsak fellelhetõ a gáz. Mindegyikük lassan már alapfelszerelésnek számít az otthonokban vagy a munkahelyeken, így az elterjedtsége miatt ezerszer veszélyesebb, mint a szén-dioxid vagy a metán.

HFC-gázok, nitrogén-oxid és metán légkörbe került mennyisége

Forrás: Bloomberg, Environmental Protection Agency

Most még nem késõ

A találkozót az ENSZ trombitálta össze, mielõtt még késõ lenne megakadályozni a további szélsõséges idõjárást és a vízszint emelkedését elõidézõ globális felmelegedést, és tûnnének el olyan tengerparti városok a Föld színérõl, mint Miami.

A globális felmelegedés ellen tenni akarók terve, hogy 2050-ig közel 100 milliárd tonna HFC-vel kevesebb kerüljön be a légkörbe, aminek eredményeként fél fokkal lehetne csökkenteni az évszázad végéig a Föld fokozatosan feljebb kúszó átlaghõmérsékletét.

Ha ezt el tudjuk érni, akkor elmondhatjuk, hogy jó munkát végeztünk"

– mondta Durwood Zaelke, a fenntartható fejlõdésért felelõs szervezet (Governance & Sustainable Development) elnöke.

A légkondicionálók és hûtõszekrények rohamos terjedése miatt a szegényebb országokban egyre nagyobb mennyiségben kerülnek HFC-gázok a légkörbe.

Forrás: Bloomberg, Environmental Protection Agency

Pénzt tolnak bele

A légkondicionálók és hûtõszekrények rohamos terjedése a szegényebb országokban azért is aggasztja az ENSZ-t, mert pont ezek az országok azok, amik nem engedhetik meg maguknak a környezetbarátabb berendezések beszerzését. Az Egyesült Államok és más iparosodottabb országok pénzügyi támogatásokkal igyekeznek elõmozdítani a környezetre kevésbé káros megoldások kutatási tevékenységeit a feltörekvõ államokban.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!