2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Borbás Marcsi: Ez a generáció majmolja a külföldi ételeket, nem alkot újakatForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-11-01 10:07:13
Már a Gasztroangyal is annak hatására indult el, hogy a nagy mennyiségû gasztronómiai tudást, amit az évek során felhalmozott, munkatársai unszolására meg akarta örökíteni, hogy ne vesszen kárba. A tévémûsor aztán tavaly decemberben szakácskönyvvel bõvült, amit idén követ az újabb, A sûrûje 2. címet viselõ kiadás. Borbás Marcsi ezeket az ételeket a családi asztalra szánja .

Egész évben járta az országot a Gasztroangyal-lal, a mûsor mellett pedig újabb receptgyûjteményt készített, amiben száz új ételt mutat be - száz új történettel.

"Nagyjából 1500-2000 receptet gyûjtöttem össze az elmúlt években a Kárpát-medence magyarlakta és nem magyarlakta területein, rengeteg tót, sváb, cigány, zsidó étel van, mindenhonnan valami, amerre jártam. Akik itt élnek és akikhez eljutottam, mind tudtak olyat mutatni, amit megszerettem. Ebbõl a nagy mennyiségû halmazból válogattam újra – másodszorra talán még nehezebb is volt, mint az elsõ alkalommal."

Borbás Marcsi második receptgyûjteményét adta ki

Forrás: Krisztics Barbara

Az elsõ könyv 2015 legjobb gasztronómiai kötete lett, így ezúttal még nagyobb volt nyomás, hisz bizonyítani akart a másodikkal, amit "a boldog békeidõk" receptkönyvének nevezett.Nagyon jó trend, hogy elkezdtek a fiatalok fõzni,de kimaradt két generáció, akiknek ez nem volt fontos. Ezzel elveszett rengeteg recept, a fõzési hagyományok elkoptak, a családnak nem megszokott az, hogy savanyú szósz legyen a vacsora sült szalonnával. Nálunk hetente egyszer ez került az asztalra" - mondta.

Az alapoknak meg kellene maradni

"Mindenféle trend volt, de most végre jön vissza a divatba a házi koszt. Attól ideges tudok lenni, hogy minden modernizálva van. Nekem ne csináljanak kocka alakú csirkepaprikást, inkább találjanak ki új ételeket. Annyi mindent ki lehetne. Minden egyes generáció ad tovább recepteket, de ez a korszak most csak majmol külföldi vonalakat és nem alkot újakat. A meglevõket alakítgatja mindenki. Mint a népdalok, a szõttesek, a kerámiák, a gasztronómia is változik, ezzel mindenki tisztában van, de attól még nem kell kockává válni a csirkepaprikásnak, az alapoknak meg kéne maradnia."

Egész évben forgatott, szinte nem is pihent

Forrás: Krisztics Barbara

Megmaradt a Gasztroangyal nézõtábora

Január eleje óta dolgoznak a könyvön, de a fõzés, ételfotózás és írás mellett hetente az 52 perces adások is készültek. "Másfél hét szabadságom volt, végigfõztem az egész nyarat, idén semmit nem pihentem.A Gasztroangyal elsõ éve után megijedtem, nem tudtam, honnan lesz több témánk, úgy éreztem, kifogytunk.Most már elõre megvan tíz-tizenöt tervünk, annyira kibõvült a gazdálkodás iránti érdeklõdés, annyi érdekes helyszínen tudunk forgatni. A külföldi helyszínek is népszerûek, sõt, a Horvátországban, Erdélyben vagy a Kárpátalján felvett epizódok még több nézõt érdekeltek, mint általában.

Elégedett vagyok a mûsor nézõszámával, a Duna TV-re átkerülve szinte senki nem tudta tartani a nézettséget, nekünk nagyon kicsivel van kevesebb, mint egy évvel korábban. Nem egyszerû egyik csatornáról a másikra átmenni, de örülök, hogy kitartanak mellettünk, mi megpróbálunk profin hozzáállni a kérdéshez, ez látszik is a nézettségen" - mondta. A forgatások mellett továbbra is tervei közt szerepel az írás, két könyvön is dolgozik, s bár egyelõre nem árulta el, hogy ezek mirõl fognak szólni, annyit elmondott, hogy A sûrûje után ezúttal mást szeretne mutatni.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!