2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Az unió adóemeléssel tántorítaná el az embereket a dízeltõlForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-11-03 20:30:49
Módosította az Európai Parlament a légköri szennyezõanyagok kibocsátásaira vonatkozó irányelvet. Szigorúbb határértékek lépnek életbe, a tagállamoknak konkrét intézkedésekkel kell csökkenteniük a szálló por és a nitrogén-oxidok kibocsátását. A dízeles és közvetlen befecskendezésû benzines jármûvekre magasabb adókat kell bevezetni, mint a kevésbé szennyezõ típusokra. A jármûvizsgálati módszereket minél elõbb módosítani kell.

Az Európai Parlament (EP) elfogadta a légköri szennyezõanyagok kibocsátásaira vonatkozó irányelv módosítását. A tervezettõl azt várják, hogy 2030-ra 40 milliárdnyi eurót takaríthat meg az Európai Unió. A levegõszennyezés az EU-ban évi 400 ezer ember idõ elõtti elhalálozását okozza.

Szigorúbb határértékek

„A változtatás az európai levegõminõség javítását célozza, ugyanis szigorúbb határértékeket ír elõ, emellett arra ösztönzi a tagállamokat, hogy hatékonyan csökkentsék a károsanyag-kibocsátást" – írja a szervezet közleményében Domanovszky Henrik, a Magyar Gázüzemû Közlekedés Klaszter Egyesület (MGKKE) elnöke.

Konkrét intézkedések

„A levegõminõség javítása érdekében, különösen a városi területeken, a nemzeti levegõszennyezés-csökkentési programoknak konkrét intézkedéseket kell tartalmazniuk a nitrogén-oxidok és a szálló por kibocsátásának csökkentésére. Mindez Magyarország számára különösen fontos, mivel a 28 tagállam rangsorában nagyon rossz helyen állunk, és a levegõszennyezettséggel párhuzamosan az idõ elõtti elhalálozások terén sem vagyunk irigylésre méltó helyen" – hívta fel a figyelmet Domanovszky Henrik.

Adókkal a dízel ellen

A nitrogén-oxidok és a szálló por városi területeken történõ kibocsátásának szabályozását célzó intézkedések a jármûtechnológiára vonatkozóan az alábbiakat célozzák meg:

  • A jármûvekre kivetett adók mértékének felülvizsgálata a dízelüzemû és a közvetlen befecskendezésû benzinüzemû jármûvek magasabb valós kibocsátását elismerve, a kevésbé szennyezõ jármûvek eladásainak ösztönzése érdekében.
  • Közbeszerzések és adóösztönzõk a nagyon alacsony kibocsátású jármûvek korai elterjedése érdekében.

Az unió adókkal tántorítaná el az embereket a dízeltõl

Forrás: Volkswagen

Új vizsgálati módszerek

Az EP módosította a korábbi szövegtervezetet. A képviselõk kitértek a jármûvizsgálati módszerek minél korábbi módosítására, hogy a jövõben a valóságoshoz jóval közelebb álló mérési sorozat során lehessen megállapítani egy-egy típus kibocsátását. A dízelek mostani típusvizsgálatának megbízhatatlan eredményei miatt a vizsgálatok újbóli lefolytatása is lehetséges.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!