2024. április 16. Kedd, Csongor.
 
5 ok, miért egyen most céklátForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-11-04 23:09:38
A cékla valamiért nem a legkedveltebb zöldségek egyike, pedig megérdemelne egy tisztességes rehabilitációt: feltûnõen olcsó, könnyen hozzáférhetõ, igazi vitaminbomba és ezer féle étel készülhet belõle.

A nátha nem a hideg, hanem az immunrendszerünk elégtelen mûködése miatt támad ránk - tudtuk meg minap. A nedves, ködös idõjárás csak a korókozóknak válik javára. Érdemes felkészülnünk a közelgõ esõs napokra – ha mindezt egy idényzöldséggel és nem a boltok mediterrán gyümölcsrészlegének felvásárlásával szeretnénk elérni, akkor is van mihez nyúlnunk. A polcokon és a piacok standjain is találkozhatunk a céklával, ami a legjobb választás, és nem csak azért, mert piszok olcsó.

1. Cukros, de nem baj

Az édes íz nem véletlen, a cékla a legmagasabb cukortartalmú zöldség. Mellette azonban a legtöbbször ajánlott is. A cukrok ellenére minden felnõtt ember eheti, hetente akár több alkalommal is.

Préselve az igazi

Forrás: Táfelspicc

2. Csökkenti a vérnyomást

Magas vérnyomásban szenvedõknek kifejezetten ajánlott a cékla, leginkább folyadék formájában. Kutatások bizonyítják, hogy az ital elfogyasztása után néhány órával már érezhetõ a hatás. Ez a céklában található nitrátoknak köszönhetõ, amelyek a szervezetben nitrogén-monoxiddá alakulnak. Ez utóbbi tágítja a vérereket, fokozva ezzel a vérkeringést, csökkentve a vérnyomást.

3. Növeli az állóképességet

Segít, hogy jobban terhelhessük a testet: az érdem újra a nitrátoké. Sportolás elõtt és után is érdemes céklalevet inni.

Számos olyan vitamint tartalmaz, amelyre szükségünk lesz a télen

Forrás: Táfelspicc

4. Gyulladáscsökkentõ hatása van

A cékla egyedülálló betainforrás – a betain pedig egy tápanyag, amely megvédi a sejteket, fehérjéket és az enzimeket a káros hatásoktól. Védelmezi a belsõ szerveket és számos krónikus betegség megelõzésére is kiváló.

5. Kiváló vitamin-, ásványianyag-és rostforrás

A céklában rengeteg az immunrendszerünk számára olyan fontos C-vitamin, de sok benne a kálium is, ami az idegrendszer és az izomzat szempontjából fontos, ne hagyjuk ki a mangánt, amely nélkül se a máj, se a vesék, és a hasnyálmirigy sem tud megfelelõen mûködni. A folsav pedig segít elkerülni a születési rendellenességeket.

Olcsó és nagyon egészséges

Forrás: Thinkstock

A cékla számtalan módon elkészíthetõ, a savanyúságon túl is van benne lehetõség. Vitamintartalma nyersen az igazi, ezért is ajánlják olyan gyakran a frissen préselt levet – aki nem rajong az édeskés-földes ízéért, az keverjen hozzá almát és/vagy sárgarépát, esetleg pirított diót. A nyers fogyasztás egy másik módja a saláta: vékony csíkokra szeletelve, friss fûszerekkel és könnyû olajokkal is nagyon finom. További receptjeinket itt találják.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!