2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Igyon pezsgõt, jobb lesz a memóriájaForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-11-07 10:11:14
A kutatók szerint pezsgõvel harcolhatunk az idõskori elbutulás ellen: a friss eredmények szerint bizonyos összetevõi jótékonyan hatnak a memóriára.

Reading Egyetem tudósai azt állítják, hogy a mérsékelt pezsgõfogyasztás védelmet nyújt olyan kognitív betegségekkel szemben, mint az Alzheimer-kór vagy a demencia. A kutatást Jeremy Spencer biokémikus vezette, aki elmondta: „Jelenlegi tudásunk szerinta demencia a negyvenes években kezdõdik az embereknél.Ez egy fokozatos hanyatlás, amely ellen hamar fel kell venni a harcot”.

Így is lehet harcolni a kognitív betegségek ellen

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

A pezsgõben található összetevõk közül bizonyos fenolok azok, amelyek jótékonyan hatnak a memóriára. Ezek a lila szõlõbõl származnak, azok közül is a Pinot Noir és Pinot Meunier fajtákból.

A kutatást egyelõre patkányokkal végezték el, a következõ módon: hat héten keresztül minden nap pezsgõt is adtak a rágcsálók tápláléka mellé. Ezek után egy kis labirintusba engedték õket, amelybõl meg kellett találniuk a kijáratot. Öt perccel késõbb megismételték a kísérletet. A pezsgõtõl megfosztott patkányok ötven százaléka emlékezett a helyes útvonalra, ugyanez az adat a pezsgõzõknél hetven százalék volt.

A kísérlet résztvevõinek három évig kell rendszeresen pezsgõzniük

Fotó: Mudra László - Origo

Spencer hozzátette: „Az eredmények drámaiak voltak. Az ital rendszeres fogyasztásával a patkányok szervezetében kétszáz százalékkal nõtt meg azon fehérjék száma, melyek fontosak a jól mûködõ memória szempontjából”.

A kísérletet a közeljövõben szeretnék emberekre is kiterjeszteni. A tervek szerint hatvan nyugdíjas korú embert kérnének meg arra, hogyfogyasszanak rendszeresen pezsgõt, három éven keresztül.Valószínûleg nem lesz nehéz jelentkezõket találni.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!