2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Eltûnik két matrica a rendszámokrólForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-11-07 10:35:13
Apró, de fontos fejlesztéseket tervez jövõre a Nemzeti Közlekedési Hatóság. Ezek fõleg a jogosítványt szerzõknek kedveznek, de a rutinos autótulajok is jól járnak, könnyebb lesz például kiszûrniük a kontár szervizeket, és nem kell többé vizsgamatricákat kaparászni.

Ügyfélbarát megoldások jeligére változtatásokat tervez jövõre a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH), kiterjesztik például végre a papíralapú helyett online ügyintézési lehetõségeket. Emellett 2016 januárjátólaz autósok térképes lekérdezõ rendszerben keresgélhetnekaz összes hivatalos engedéllyel rendelkezõ, megbízható jármûfenntartó cégek, magyarul a szervizek között.

Fotó: Koncz Dávid

Közel 13 ezer adat szerepel az adatbázisban, így bárki leinformálhatja a környékén a hivatalos engedéllyel rendelkezõ m
ûhelyeket. Ez azért is fontos információ, mert évrõl-évre egyre több féllegális vagy illegális mûhely tûnik fel az országban, ahol gyakran lopott alkatrészekkel kereskednek, vagy nehéz érvényesíteni a reklamációkat, szavatossági igényeket.

A sztrádamatrica után a plakett is felesleges

Tasó László közlekedéspolitikáért felelõs államtitkár elmondta, hogy olyan jogszabályi változásokon dolgoznak, amivel megszûnne a gépjármûvek rendszámtábláján a környezetvédelmi plakett és a mûszaki vizsga jelzõcímke használata. Hamarosan eltûnhetnek tehát a keservesen levakarható matricák, de egyelõre nem esett szó egy másik régi tervrõl, a robogók rendszámozásáról.

Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Két fontos változás érinti majd az autósiskolák tanulóit. Az államtitkár szerint ha a parlamenti megszavazza a törvénymódosításokat,  egyebek mellett az elsõ jogosítvány kiadása illetékmentessé válhat, vagyis összességébenolcsóbb lesz jogsit szerezni.

Forrás: NKH

Jövõre a sikertelenül vizsgázók hazavihetik a hibáikat jelölõ dokumentumot, hogy oktatójukkal elemezzék, átgondolják a konkrét helyzeteket, szituációkat. Az online KRESZ-kérdésbankban az ósdiak helyett új grafikák, ábrák és fotók, sõt, videók is megjelennek, így jobban mutatják be a teljes forgalmi szituációkat.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!