2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Így lesz még finomabb a rántott húsForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-11-09 20:48:03
Rengeteg kenyér kerül kukába minden háztartásban, pedig nem kell, hogy így legyen. Igen, egy kicsit dolgozni kell vele, de a kiszáradt maradék is kiaknázatlan kincsesbánya, amit vétek veszni hagyni.

Fáj, ha a kedves, házi kenyerünkbõl vagy kiflinkbõl maradnak szikkadt csücskök és szeletek. Amit saját kezûleg kevergetett, formázgatott, szeretgetett az ember, annak jobban átérzi az értékét, és minimum a szíve szakad meg, ha a maradék a kukában végzi. Nálunk két hétköznapi útja van a jóféle házi kenyér kiszáradt serclijeinek megmentésének: a zsemlemorzsa és a kruton.

Házi morzsa

A bolti morzsa nem is tudom, mibõl készül, de se íze, se állaga nincs, a szemcséi olyan természetellenesen egyenlõ nagyságúak, ami alapján elképzelhetetlen, hogy valódi kenyérbõl darálják õket.

A kiflit kicsit megpirítjuk

Forrás: Ács Bori

Mindehhez képest baromi drágák. Ha a maradék kenyeret egyszerûen elöl hagyjuk, és magától kiszárad, az a legegyszerûbb, de még egy szintet emelünk rajta, ha sütõben átpirítjuk, amitõl pluszízt is kap.

Házi kiflimorzsával minden más lesz

Forrás: Ács Bori

A teendõ ennyi: a maradékokat kisebb darabokra vágjuk, és sütõben, ha van, grillfokozaton, ha nincs, anélkül, körülbelül 180 fokon átpirítjuk, elég neki 10 perc. Félidõben átforgatjuk. Ha kész, ledaráljuk, és üvegekbe töltve eltesszük. A házi morzsában különösen jó, hogy az állagát variálhatjuk aszerint, éppen mihez készül: szilánkosabbra, vagy éppen finomabbra is lehet darálni.

Házi kruton

Egy idõben nem is tudtam róla, hogy ilyet lehet boltban kapni, de mégis, és egészen drágán adják. Pedig csak száraz kenyér ez is. Persze ez nem ennyire egyszerû: a krutonnak nagyon ropogósnak kell lennie, különben a levesbe téve azonnal elázik, és oda az élmény.

Az olajtól ropogósabb lesz

Forrás: Ács Bori

Éppen ezért a kissé kiszáradt kenyeret érdemes olívaolajas ecsettel vékonyan megkenni, majd felforrósított serpenyõben mindkét oldalát megpirítani. Ha ez megvan, még nem végeztük; alacsonyra vesszük a serpenyõ alatt a lángot és további 5 percig szárítjuk a kenyérszeleteket.

Kicsi vagy nagy kockák, ez már ízlés kérdése

Forrás: Ács Bori

Ezután tetszés szerinti méretû kockákra vágjuk a kenyeret. Így lesz mindenütt egyenletesen ropogós a kenyérbõl készült kocka, ami minden krémlevesbe nagyon kell.

A krémleves ellenpontja

Forrás: Ács Bori
Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!