2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Gömbölyödik a nyugdíjvagyonForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-11-10 15:29:35
Ezer milliárd felett az önkéntes nyugdíjpénztárak vagyona. Az egy fõre esõ megtakarítás 971 ezer forintra nõtt. Az összes megtakarító 7,2 milliárd forint állami támogatást kapott adó-visszatérítésként.

Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségével együttmûködõ önkéntes nyugdíjpénztárak 1042 milliárd forintos összvagyonnal zárták a harmadik negyedévet, ez 6,53 százalékos gyarapodást jelent a tavalyi adatokhoz képest. A pénztáraknak szeptember végén 1 millió 73 ezer tagjuk volt, így az egy fõre jutó vagyon 971,5 ezer forintra rúgott, ami 7,6 százalékos növekedésnek felel meg az egy évvel korábbi 902 ezer forinthoz képest.

Divatos az öngondoskodás

Forrás: Kostas Tsironis/Bloomberg

„Az összesített vagyon 6,53 százalékos növekedése, valamint az egy fõre jutó vagyon 7,6 százalékos növekedése kedvezõ eredményt jelent a mostani és a jövõben várható alacsony kamatkörnyezetben" – közölte az önkéntes nyugdíjpénztárak eredményeit kommentálva dr. Kravalik Gábor, a Pénztárszövetség elnöke.

Milliárdok az állami támogatásból

Az elnök kiemelte azt is, hogy az idei negyedévekben a tagok egyéni befizetéseinek összege 5–11 százalékkal magasabb volt az elõzõ év azonos negyedévéhez képest. Az adóhatóság közelmúltban publikált adatai szerint az önkéntes nyugdíjpénztári tagok tavalyi befizetéseik után rekordösszegû, 7,2 milliárd forint adó-visszatérítést kaptak.

Az egészségpénztárak is taroltak

A szövetséghez tartozó egészségpénztárak – amelyek a piac több mint 70 százalékát képviselik – a harmadik negyedévben 2,45 milliárd forintot fizettek be. Ez éves összevetésben kiemelkedõ, 14,5 százalékos többletet jelent, a második negyedévhez képest pedig 5,25 százalékos emelkedésnek felel meg.

A szóban forgó egészségpénztárak összvagyona szeptember végén 42,81 milliárd forintot tett ki.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!