2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Tízéves mélypont a béren kívüli juttatásbanForrás: uzletresz.hu
Utolsó módosítás: 2015-11-14 11:35:31
A hazai kkv-k közel kétharmada nem tervezi béren kívüli juttatással támogatni dolgozóit a következõ egy évben. A legnépszerûbb juttatási forma továbbra is az étkezési hozzájárulás, amelyet a munkába járás költségtérítése és a SZÉP Kártya követ. Régiós szinten figyelemre méltó különbségek vannak, leginkább a Dél-Dunántúlon dolgozók számíthatnak cafeteriára – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás legutóbbi adataiból.

A félévkor tapasztalt enyhe javulást követõen folytatódik a gyakorlatilag négy éve tartó csökkenõ trend, amellyel újabb mélypontot ért el a cafeteriát tervezõ cégek aránya.

Közel annyian élnek a lehetõséggel, mint ahány ember él a fõvárosban

Forrás: MTI/Soós Lajos

Szeretik az Erzsébet-utalványt

Jelenleg a vállalkozások 39 százaléka kalkulál cafeteriaelemmel, ez az utóbbi tíz év legalacsonyabb aránya. „A 2008-as csúcsidõszakhoz képest most fele annyi kkv tervez béren kívüli juttatásokkal. A különbözõ elemek népszerûsége egyaránt csökkent az elõzõ negyedévhez képest, egyedül az utazási hozzájárulásnál történt enyhe javulás. Továbbra is egyértelmûen az Erzsébet-utalvány a legnépszerûbb cafeteriaelem, annak ellenére, hogy 32 százalékról 28 százalékra csökkent azoknak a vállalkozásoknak az aránya, akik a közeljövõben szeretnék alkalmazni. Ezt követi a közlekedési költségek megtérítése (17 százalék) és a SZÉP Kártya (10 százalék), míg a pénzbeli jutalmat nyújtó cégek aránya a felére esett vissza (5 százalék)” – részletezte az eredményeket Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv marketing fõosztály vezetõje.

Észak-Magyarország: a kkv-k alig negyede

Minden ágazatban egyre ritkábban adnak béren kívüli juttatást. Az ipari, építõipari és a mezõgazdasági cégek harmada tervezi cafeteriával támogatni dolgozóit a következõ egy év során, a kereskedelmi (40 százalék) és a szolgáltató (42 százalék) szektorban ennél kedvezõbb a helyzet. A különbözõ méretû cégek közül a mikrovállalkozások alkalmazottai számíthatnak a legkevésbé (35 százalék) cafeteriára, a kis- és középvállalkozásoknál viszont ez az arány egyaránt 43 százalék. Területi felosztásban is találunk különbségeket: „Dél-Dunántúlon a cégek 48 százaléka fogja támogatni dolgozóit a béren kívüli juttatások valamelyikével, ezzel szemben Észak-Magyarországon csupán fele ennyi cég gondolkozik így” – mondta még el a szakember.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!