2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Nem ezt várták az OTP-tõlForrás: investor.hu
Utolsó módosítás: 2015-11-15 11:48:44
Bár a várakozásoknál erõsebb harmadik negyedéves egyszeri tételektõl tisztított adózott eredményt közölt az OTP péntek reggel, de egy váratlan korrekciós tétel veszteségbe taszította a korrigált adózott eredményt és a negyedik negyedévben újabb ukrán leírás várható.

Bekavarnak a frankhitelek

Az OTP harmadik negyedéves konszolidált adózás utáni eredménye meghaladta a konszenzust, de egy váratlan korrekciós tétel veszteségbe taszította a korrigált adózott eredményt. Az elemzõi konszenzus pontosan elõjelezte a horvát és a magyar devizahiteles intézkedések utolsó hatásait, de nem számolt az OTP Bank 2015 novemberében hozott döntésével.

A romániai leánybank a svájci frankban denominált jelzáloghitelekre konverziós programot kínál.

Ennek keretében az ügyfelek részleges tartozás elengedést kapnak, amelynek várható következményét 25,5 milliárd forintos korrekciós tételként láthatjuk ebben a negyedévben. A program várhatóan 2015 decemberétõl 2016. február végéig vehetõ igénybe - írja az Equilor.

Mégis jó a mûködés

Az összkép nem olyan rossz, mint elsõre látszik: alacsony mûködési költségek, szinten maradó nettó kamatbevételek és díjbevételek jellemezték ezt a negyedévet. Ennek köszönhetõen

a bank bevétele és korrigált adózott eredménye is meghaladta a várakozásokat, a magyar és a bolgár leány továbbra is szállítja a várt számokat,

itt a tendenciák nem rosszak. Emelkedett ugyan a késedelmes hitelek aránya, de ez inkább egy technikai hatással indokolható. 

A gyorsjelentés fõbb számai

Forrás: Equilor, OTP

Keleten még mindig probléma van

Keletre tekintve továbbra is borús a helyzet: az ukrán leánybank ismét jelentõs veszteséget szenvedett el a harmadik negyedévben, ami 17,5 milliárdot tett ki, az orosz leány vesztesége pedig 2,2 milliárd forint volt. Szintén negatív meglepetés, hogy Ukrajnában újabb céltartalékolás várható. A negyedik negyedévben a menedzsment befejezi az ukrán Faktoring cég nettó 20 milliárd forintos követelés állományának részletes elemzését, ennek eredményeként valószínûsíthetõek jelentõs költségek.

Összességében az OTP esetében két negatív hírre kell figyelnünk: a román leánybank konverziós programjára és a negyedik negyedévben várható újabb ukrán leírásra - derül ki az Equilor reggeli hírlevelébõl.

Van potenciál az OTP-ben

A Portfolio.hu értékelése alapján P/E alapon az egyik legolcsóbb régiós bankpapír az OTP, fõként, ha figyelembe vesszük, hogy az elemzõi várakozások alapján jelentõs profitnövekedés várható a következõ években. Az OTP-célárak átlaga meredeken emelkedett az elmúlt hetekben, mostanra közel 5 százalékkal magasabban áll, mint a piaci árfolyam.

Forrás: Portfolio

Valami készül az OTP piacán

Az alábbi grafikonon jól látható, hogy május óta oldalazó mozgást véget a bankpapír árfolyama, egy háromszöget formálva egy jelentõs emelkedés után, ami legtöbb esetben az érvényben lévõ trend folytatását vetíti elõre. Az állam kiszállása az OTP-bõl is csak korrekciót tudott hozni a kereskedésben, így ez még inkább megerõsíti a hosszabb konszolidáció valószínûségét. Ebbõl kiindulva várható, hogy az OTP felfelé hagyja majd el a háromszög formációt. Ha ez bekövetkezik, akkor az elõttünk álló idõszakban újra célba veheti a részvény a 6100 forintos lokális csúcsot, illetve akár feljebb is kúszhat.

Az OTP részvény árfolyammozgása az elmúlt 1 évben

Forrás: Investing.com, Investor.hu
Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!