2024. április 24. Szerda, György.
 
A lustaságért az agymûködésbeli különbségek okolhatókForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-11-16 23:03:29
Az agymûködésben nemrég felfedezett különbségek megmagyarázhatják, hogy egyes emberek miért apatikusak vagy lusták. A kutatók azt állítják, hogy a motiváció jobban függ a biológiai háttértõl, mint a beállítottságtól.

Brit kutatók negyven egészséges önkéntes bevonásával végeztek mágneses rezonancia képalkotó (MRI) vizsgálatot. A vizsgálat folyamán az önkénteseknek azt kellett eldönteniük, hogy tesznek-e valamilyen erõfeszítést egy jutalomért cserébe, vagy se. Az MRI határozott eltéréseket mutatott ki azoknak az agyában, akiknek egy korábban kitöltött kérdõív szerint alacsony az általános motivációs szintjük.

Másként mûködik a premotoros kéreg

Amikor az emberek elhatározzák bizonyos dolgok elvégzését, akkor az agy úgynevezett premotoros kérge rendszerint elõbb mutat aktivitást, mielõtt az agy mozgásszabályozással kapcsolatos többi része is aktívvá válna, magyarázták az Oxfordi Egyetem kutatói nemrég megjelent cikkükben.

Az apatikus egyéneknél a premotoros kéreg paradox módon többet tüzelt, miközben eldöntötték, hogy csináljanak-e valamit vagy se, mint azoknál, akik határozottak, céltudatosak voltak.

Az MRI feltárja az agyi aktivitást (sárga terület) a döntéshozás közben

Forrás: Masud Husain, University of Oxford

Több energiát emészt fel a döntéshozás

A kutatók azt a következtetést vonták le, hogy azok az agyi összeköttetések amelyek azért felelõsek, hogy a döntéstõl eljusson valaki a tényleges cselekvésig, kevésbé hatékonyak az apatikus személyeknél.Ez azt jelenti, hogy az agyuknak erõsebben kell dolgoznia azért, hogy kirántsa õket a közönyösségükbõl.

„Ha egy cselekvés megtervezése több energiát emészt fel, akkor az apatikus személyek számára energiaigényesebb a cselekvések végrehajtása” – magyarázta a kutatócsoport egyik tagja, Masud Husain neurológus. „Agyuknak nagyobb erõfeszítést kell végeznie.” Az alábbi videóban az MRI feltárja az agyi aktivitást (sárga terület) a döntéshozás közben.


A Cerebral Cortex folyóiratban részletezett felfedezés valószínûleg nem magyarázza meg az apátia és a lustaság összes esetét, figyelmeztetnek a kutatók, de hatással lehet az extrém esetek kezelésére.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!