2024. április 24. Szerda, György.
 
Amerika a rubel helyett a forintot választottaForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-11-17 22:15:56
– a közép- és kelet-európai fizetõeszközök közül elsõként – a forint is tagja lett a pénzügyi tranzakciók kockázatait csökkentõ CLS devizapiaci elszámolási rendszernek.

A forint a 18. deviza a Continuous Linked Settlement (CLS) platformján. Az izraeli sékel és a mexikói peso 2008-as felvétele óta a rendszer tagjainak köre most bõvült elõször.

A három éve hivatalba lépett igazgató, David Puth a rendszerben forgalmazott devizák körének megduplázását tûzte ki célul 2022-ig.

A CLS beszámolója szerint a Magyar Nemzeti Bank a magyar piac pénzügyi stabilitásának erõsítése érdekében kérte a forint jogosulttá tételét a részvételre a CLS elszámolási rendszerében.

A világ 25 legaktívabbja között a forint

Forrás: MTI/Illyés Tibor

Magyarország felismerte, hogy a CLS-partnerség csökkenti a forintpiacon kereskedõ bankok elszámolási kockázatait, és általánosságban is erõsíti a magyar pénzügyi rendszer erõsségét.

A 25 legaktívabb deviza között a forint

Egy új fizetõeszköz bevezetése a platformra komoly vállalkozás, amelyet kiterjedt elõkészület és tesztelés elõz meg, a forint felvételi folyamatát azonban nem egészen két év alatt sikerült végigvinni.

A CLS vezérigazgatója azt mondta, a forint a világ 25 legaktívabban forgalmazott devizájának csoportjában van, de a CLS szerint még további jelentõs növekedési potenciált hordoz.

A CLS-hez való csatlakozás biztonságot ad

Matolcsy György MNB-elnök szerint a forintügyletek hozzávetõleg 90 százaléka a nemzetközi piacokon zajlik, és ezért fontos volt az MNB számára a forint jogosulttá tétele a részvételre a CLS elszámolási rendszerében.


Forrás: AFP/Attila Kisbenedek


Matolcsy György szerint a CLS kipróbált és megbízható modellt kínál a deviza-tranzakciók biztonságos és hatékony elszámolására. Hozzátette: az elszámolási kockázatok csökkentése erõsíteni fogja a magyar piaci stabilitást, és általánosságban is jót tesz a magyar gazdaságnak.

A kelet-európai térségbõl a korábbi tervek szerint eredetileg a rubel lett volna az elsõ fizetõeszköz az amerikai pénzügyi szolgáltató társaság rendszerében, de ezt a tervet az Oroszország elleni amerikai és EU-szankciók miatt egyelõre jegelték.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!