2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Nem is a krumpli a zöldségek szürke egereForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-11-20 19:20:36
Míg egyes zöldségek egészségügyi hatása körül óriási a felhajtás, vannak olyanok, amelyekrõl sohasem beszélünk. A krumpli például ilyen: megszokott, olcsó, unalmas, egész évben elérhetõ. A konyhánk mégsem lenne ugyanaz nélküle, sõt, ha jól készítik el, egészséges is.

Ki gondolná a zöldségek szürke egerérõl, hogy kifejezetten egészséges? Se színe, se szaga, és a magazinok életmód rovatai sem érzik úgy, hogy meg kéne írniuk, miért nagyon egészségesez a gumó. Az amerikai orvosi szaklap, a Medical News Today összeszedte a kevéssé ismert elõnyeit.

Túlzottan megszoktuk már, hiszen igazi alapélelmiszer:ott van a leveseinkben, gyakori köret, fõzeléket csinálunk vagy kis trükközés után szeszt fõzünk belõle. Azonban ha közelebbrõl ránézünk, kiderül, hogy legalább annyira egészséges, mint azok a társai, amelyek körül az aktuális trendek miatt óriási a felhajtás.

A krumpliról általában azt tudjuk, hogy olcsó és egész évben elérhetõ. Ezek bár pozitív tulajdonságok, a gumó ennél sokkal többet tud. Lássuk sorjában.

Biztos, hogy unjuk?

Forrás: Táfelspicc

Egy közepes méretû burgonya 164 kalóriát tartalmaz. Ez a mennyiség fedezi a napi kalciumszükséglet 2 százalékát, a C-vitaminnak az 51 százalékát, a vasnak 30 százalékát, a B-vitaminnak 6 százalékát, a magnéziumnak és káliumnak pedig 25 százalékát. Magában hordozza ezen kívül a foszfort, a cinket, a niacint és a folsavat. Alfa-liponsav nevû összetevõje részt vesz a cukor energiává való átalakításában.

A héja sem szemét,úgyhogy jól gondoljuk meg, hogy minden esetben megpucoljuk-e: a benne található flavonoid erõteljes gyulladáscsökkentõ és antioxidáns is egyben.

A csontok hálásak lesznek

A krumpli számos összetevõje – a foszfor, a kalcium, a magnézium, a cink – különösen fontos a csontegészség számára. Ez elsõsorban a csontok erõssége szempontjából igaz, de a vas és a cink nélkül az ízületek körül található kollagén sem termelõdne olyan mértékben, ahogy az szükséges egy felnõtt ember számára.

Legyen a krumpli a szívügye

A megfelelõ mennyiségû kálium, kalcium és magnézium elsõdleges a magas vérnyomásban szenvedõknek, de megelõzés szempontjából is fontos. Ezek az ásványi anyagok együtt a C és B-6 vitaminnal a szív számára is elengedhetetlenek.

Valószínûleg nem ilyen formában, olajban sütve a legegészségesebb

Forrás: Táfelspicc

A krumpli közvetetten csökkenti az infarktus veszélyét is, ugyanis a benne található nagy mennyiségû rost jótékony hatással van a vér koleszterinszintjére. A B-6 vitaminja pedig meggátolja a homocisztein nevû aminosav képzõdését, ami nem kis dolog, ugyanis ha túl sok gyûlik össze belõle, akkor károsodhatnak a vérerek –  mindez hosszútávon különbözõ szívbetegségekhez vezethet.

A krumpli története

A krumpli termesztése a mai Peru és Bolívia területén kezdõdött idõszámításunk elõtt 8-5 ezer évvel ezelõtt. A legrégebbi régészek által talált gumó nagyjából 5500 éves lehet. Európába csak a 16. század második felében került, miután a spanyolok hazatértek az inkákkal való háborúzásból. 

Ezt követõen a tengeri áruszállításon múlt a krumpli elterjedése. Az emberek sokáig bizalmatlanok voltak vele, mivel hasonlított bizonyos európai mérgezõ növényekre. Lassan, de biztosan mégis alapélelmiszer lett belõle. Olyannyira, hogy egyes történészek szerint hozzájárult a 19. századi európai népességrobbanáshoz is.

Az európai története azonban nem volt felhõtlen: a növény behozatalával csak néhány fajta terjedt el a kontinensen, ami nem volt elegendõ a genetikai diverzitás szempontjából. A krumpli ezért nagyon fogékony volt a különbözõ növénybetegségekre. A termés kiesése hozzájárult többek között az írországi nagy éhínséghez is.

Bizony, a rák ellen is

A rákmegelõzés egyik sarokköve a megfelelõ mennyiségû folsav, mivel ez a vitamin akadályozza meg, hogy a DNS-mutációk során rákos sejtek keletkezzenek. A krumpliban viszonylag sok folsav található, dea rostokat sem kell alábecsülni:a vastag-és végbélrák megelõzésében elsõdleges szerepük van. A rostok ráadásul nem csak a beleknek jók, de az egész emésztõrendszernek is szüksége van rájuk a normális mûködéshez. A krumpliban található B-6 vitamin pedig segíti a szénhidrátok és a fehérjék emésztését.

Fogyókúrázzon rostokkal

Az elhízás egyik okozója lehet a rossz anyagcsere, ezért az emésztést segítõ rostoknak a fentieken kívül az ideális testsúly megõrzésében vagy elérésében is szerepük van. Nem mellékes, hogy a rostok nem hizlalnak, azonban biztosítják a teltségérzetet, csökkentve ezzel az étvágyat.

Mostantól tekintsen a krumplira, mint egyik fõ vitaminforrására

Forrás: NurPhoto/Majdi Fathi

Krumplis trükkök

A zöldség állítólag nem csak belsõleg, de kívülrõl is segíthet rajtunk, ha gondunk van az egészséggel. Lereszelve és nejlonzacskóval a talphoz erõsítve állítólagkiváló természetes lázcsillapító.

Refluxban szenvedõknek gyakran tanácsolják, fogyasszanak sok krumplit, mivel a benne található nagy mennyiségû keményítõ miatt lassan bomlik le, ígyleköti a gyomorsavat.A nyers burgonya leve ráadásul gyógyítja a gyomor nyálkahártyájának gyulladását és a fekélyeket is.

Több fajta van, mint gondolná

A krumplinak rengeteg fajtája ismeretes, a boltokban általában három különbözõ típussal találkozunk, ezeket nagybetûs megjelöléssel (A, B, C) különböztetik meg egymástól. Mivel mindegyik más ételekhez ajánlott, korábban készítettünk egy infografikát, ami segíthet az eligazodásban:

A nagy krumpli-ABC

Forrás: Táfelspicc

 

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!