2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Valószínûleg az idei lesz az eddigi legforróbb év a világonForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-11-25 20:29:42
Valószínûleg 2015 lesz az eddigi legforróbb év a világon az éghajlati mérések 1880-as kezdete óta - közölte szerdán a Meteorológiai Világszervezet.

A január elejétõl október végéig tartó idõszakban a globális átlaghõmérséklet jóval magasabb volt, mint bármely azt megelõzõ 12 hónapban. A kutatók szerint a 2011-tõl 2015-ig tartó ötéves periódus ugyancsak az eddig mért legmelegebb volt a világban.

Az El Nino és mi vagyunk a felelõsek

A hõmérséklet-emelkedést a Csendes-óceán trópusi felszíni vizeinek felmelegedését okozó El Nino légköri jelenség és az ember okozta globális felmelegedés számlájára írják a szakemberek - olvasható a BBC News honlapján. A Meteorológiai Világszervezet szerint a január és október közötti adatokra alapozott becslések azt mutatják, hogy a2015-ös globális földfelszíni hõmérséklet 0,73 Celsius-fokkal haladta meg az 1961 és 1990 közötti átlagot.A 2011 és 2015 közötti rekordidõszak pedig 0,57 Celsius-fokkal volt az 1961 és 1990 közötti átlaghõmérséklet felett.

Az üvegházhatás veszélyesebb

A WMO szerint az üvegházhatású gázok légköri koncentrációja új magasságokba szökellt. Az északi féltekén idén lépte át elõször a 400 ppm (milliomod térfogatrész) értéket a szén-dioxid átlagos légköri koncentrációja a tavaszi hónapok során. A kutatók rámutattak arra, hogy az ember általi üvegházhatású gázkibocsátás nyomán az éghajlati rendszerben felhalmozódó energia több mint 90 százalékát az óceánok nyelik el.

Így festene Rio 2100-ban, ha hasonló ütemben folytatódna a globális felmelegedés

Forrás: Climate Central

Nem csak mi okozzuk

Az 1950 óta mért három legerõsebb egyikeként emlegetett idei El Nino hatására a Csendes-óceán trópusi felszíni vizeinek hõmérséklete 1 Celsius-fokkal melegebb az átlagnál. Az elõrejelzések szerint a légköri jelenség hatásait még erõsebben lehet majd érezni 2016 elején.Hõhullámok sújtották a világ számos részét:India több területén 45 Celsius-fok felett volt az átlagos maximális hõmérséklet. Ugyancsak szélsõségesen forró idõszakokat élt meg Európa, Észak-Afrika, a Közel-Kelet és más területek is.

A WMO szerint az elmúlt öt év szélsõséges idõjárási jelenségei, különösen a magasabb hõmérsékletekhez kötõdõk elõfordulási gyakorisága jelentõsen megnövekedett az ember okozta klímaváltozás eredményeként.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!