2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Jó hír a feltöltõkártyásoknakForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-11-30 18:15:05
Bõvíti a hírközlési elõfizetõk jogait a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság decembertõl. A rendelet többek között azt is tartalmazza, hogy a nem újratöltött feltöltõkártyán megmaradt pénzt vissza kell utalni az ügyfeleknek, illetve évente egyszer ingyenes példányt kérhetnek az elõfizetõk a szerzõdéseikbõl.

A legfontosabb intézkedések például, amik az elõfizetõi szerzõdésekre vonatkoznak:

- a hûségidõs díjszabásemelés lehetõségeinek csökkenése, 
- a nem újratöltött feltöltõkártyán megmaradt pénz visszautalása, 
- az általános szerzõdési feltételekben visszakereshetõ akciós feltételek, 
- a ráutaló magatartás pontosabb meghatározása, 
- évi egyszeri ingyenes példány a szerzõdésbõl, 
- könnyebb felmondás jogszerûtlenül kivett mûsorcsatorna miatt,
- valamint több védelem a kis- és középvállalkozásoknak.

Forrás: Thinkstodk

Az új szabályozás az elõfizetõket a szolgáltatók egyenlõ partnerévé teszi, erõsíti a felhasználók jogi védelmét, valamint csökkenti a fogyasztók szerzõdéseknek való kiszolgáltatottságát. A rendelet révén a szolgáltatók számára is egyszerûsödik a jogalkalmazás a mindennapi gyakorlatban - írta az NMHH.

Határozott idejû szerzõdéskötéskor - ilyenek jellemzõen a hûségidõvel megkötött elõfizetõi szerzõdések - a szolgáltatóknak a szerzõdés megkötése elõtt tájékoztatniuk kell az elõfizetõt a szerzõdés teljes idõtartama alatt jelentkezõ minden költségrõl.

A szerzõdés lényeges tartalmi elemeit - például az alapvetõ díjszabást, a szerzõdés idõtartamát - a szolgáltatók csak akkor módosíthatják egyoldalúan, ha valamilyen jogszabályi változás vagy a hatóság döntése erre kötelezi õket, és ráutaló magatartással nem lehet szerzõdést módosítani.
Az eddig változatos módon értelmezett ráutaló magatartással történõ szerzõdéskötés menetét és feltételrendszerét is újraszabályozták, és a kiszolgáltatott helyzetben lévõ elõfizetõk védelmében rögzítették, hogy konkrétan milyen magatartások, jognyilatkozatok teszik ezt lehetõvé.

Ingyenes dokumentum

A szolgáltatók a nem írásban történõ szerzõdéskötéskor is kötelesek egy, a szerzõdés lényeges tartalmáról szóló írásos dokumentumot átadni az elõfizetõknek, akikévente egyszer ingyenesen kérhetik a szolgáltatóktól ennek a dokumentumnak az átadását.
A szolgáltatóknak a meghirdetett akciós feltételeket és azok módosításait szerepeltetniük kell az általános szerzõdési feltételekben, az elõfizetõknek pedig a szerzõdéskötéstõl számított három hónapon belül lehetõvé kell tenniük a szolgáltató számára a szolgáltatás bekötését, ellenkezõ esetben megszûnik a szerzõdés.

Kártyás elõfizetésnél a szolgáltatók a fel nem használt összeget kérésre kötelesek visszafizetni,ha a szerzõdés azért szûnt meg, mert a felhasználó nem töltötte fel az egyenlegét a szerzõdés szerinti gyakorisággal.

Forrás: AFP

 

Elégedtelen? Felmondhat!

Határozott idejû szerzõdések eseténbõvül a jogkövetkezmények nélküli felmondási esetek köre:az elõfizetõk akkor is felmondhatják a szerzõdést, ha a szolgáltatás minõsége hosszabb idõn keresztül rendszeresen rossz, ha a szolgáltató a szerzõdés lényeges tartalmát jogsértõen módosítja - például díjat emel -, vagy a szerzõdésben szereplõ mûsorcsatornák közül akár csak egyet is jogsértõen kivesz a kínálatból.

A jövõben a kisebb üzleti elõfizetõk kiterjedtebb védelmet, a nagyobbak több szabadságot élveznek - hangsúlyozták. A nagyobb üzleti elõfizetõk számára - jobb érdekérvényesítõ képességük miatt - az eltérés lehetõsége jóval szélesebb körûvé válik.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!