2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Kipusztulhat a világ legnépszerûbb banánfajtájaForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-12-02 21:00:48
A banánkedvelõk számára aggasztó hírek láttak napvilágot. Egy gombafaj kipusztíthatja a világ egyik legnépszerûbb gyümölcsét. Egy másik fajtával ez már megtörtént.

1960 elõtt egy ízesebb, nagyobb és rugalmasabb banánt árultak, mint ami ma található az üzletek polcain. Ezt az úgynevezett Gros Michel fajtát azonban szinte teljesen kipusztította egy gomba okozta fertõzés. Ezért ezt a banánt felváltotta a kevésbé zamatos és krémes, de az úgynevezett Panama-betegségnek ellenálló Cavendish fajta.

A Tropical Race 4 nem új keletû betegség – több évtizede fertõzi az ültetvényeket

Forrás: Thinkstock

Újra fellángolt a járvány

A szakemberek azonban attól félnek, hogy most megint megismétlõdhet a történet a Cavendish fajtával is. Ugyanis a Panama-betegség egy újabb, sokkal fertõzõképesebb törzse bukkant fel.

PLOS Pathogens folyóiratban megjelent cikk szerint a Tropical Race 4 névre keresztelt betegség futótûzként terjed a világ Cavendish banánültetvényein.Ráadásul senki sem tudja, hogy lehetne megállítani a kórt.

Bár a Tropical Race 4 nem új keletû betegség – több évtizede fertõzi az ültetvényeket –, de eddig jószerivel Kelet- és Délkelet-Ázsiában maradt. 2013 óta azonban több kontinensre is átterjedt köztük Dél-Ázsia, Közel-Kelet, Afrika és Ausztrália egyes vidékeire.

A karantén sem elég hatékony

„Kutatásaink demonstrálják, hogy a karantén intézkedések és az információátadás nem hozta meg a kívánt hatás” – mondta Gert Kema, banánszakértõ, a cikk társszerzõje.

1960 elõtt egy ízesebb, nagyobb és rugalmasabb banánt árultak, mint ami ma található az üzletek polcain

Forrás: Thinkstock

A karanténon kívül jelenleg semmilyen más hatékony védekezés nem létezik a Panama-betegség ellen. A halálos gomba a növények gyökerein át hatol fel, és megfertõzi az egész ültetvényt. Ez után a termesztõhely is évekig fertõzött marad.

Nincs genetikai változatosság

A Cavendish monokultúra, ami azt jelenti, hogy valamennyi növény a többi klónja, így nincs semmilyen genetikai változatosság. Mivel a növény képtelen ivarosan szaporodni, ezértnem tud evolválódni se, ami miatt teljesen védtelen a betegség ellen.

Ugyanez igaz volt a Gros Michel fajtára is, ez okozta a szinte teljes kipusztulását.

Latin-Amerikába – ahonnan a világ banánexportjának háromötöde kikerül – még nem jutott el a Tropical Race 4. Figyelembe véve azonban, hogy az utóbbi néhány évben milyen gyorsan átugrált a gomba a kontinensek között, valószínû, hogy végül elér oda is, és jelenleg semmilyen módszert nem ismerünk a betegség megfékezésére.

A karanténon kívül jelenleg semmilyen más hatékony védekezés nem létezik a Panama-betegség ellen

Forrás: Thinkstock

Talán a génmódosítás lesz a megoldás

Noha a Gros Michelt felváltotta a Cavendish, nem lesz könnyû újabb helyettesítõ banánfajtát találni. A vad banánoknak több száz változata létezik, ennek ellenére kevés akad köztük, amely pótolhatná a most termesztett fajtát.

Egyes kutatók a megoldást a Cavendish genetikai módosításában látják. Olyan növények elõállításával próbálkoznak, amelyek ellenállnak a Panama-betegségnek.

A pesszimisták szerint viszont hamarosan búcsút mondhatunk az olcsó banánnak, legfeljebb csak majd luxuscikk-ként lesz elérhetõ a kiváltságosak számára.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!