Egy friss brit kutatás kimutatta, hogy a sima cukros víz is legalább annyira hatékony, ha a teljesítmény fokozásáról van szó, mint bármelyik energia- vagy sportital.
A Bath-i Egyetem kutatói szacharóz- és glükózalapú italokat teszteltek hosszú távú biciklizõk között – azt szerették volna megtudni, hogy melyik akadályozza meg hatékonyabban azt, hogy a májban található szénhidrátraktárok kiürüljenek.Kiderült, hogy valószínûleg
semmi szükség nincs az élénk színû, mûanyagnak tûnõ sportitalokra,
hiszen a cukros víz is kitûnõen visszatölti a glikogénszintet.
A májban található szénhidrátraktárak
„A májunkban található szénhidrátraktárok különösen fontosak, amikor állóképességi sportokról van szó, mivel segítenek szinten tartani a vércukorszintet” – írta az egyetem honlapján található sajtóközleményben Javier Gonzalez, a kutatás vezetõje. –„Bár hozzávetõlegesen mindent tudunk az izmaink szénhidrátraktárairól, valamint az edzés és táplálkozás ezekre gyakorolt hatásairól, a májban található raktárakról vajmi kevés ismeretünk van, fõleg arról, hogyan viselkednek edzések közben és után.”
Könnyen lehet, hogy semmi szükségünk az energiaitalokra teljesítményfokozáshoz
Forrás: Flickr/Mitchell Laurren-Ring
Szacharóz és glükóz
A szacharóz egyébként az, amelynek feldolgozott változatát mi fehér cukornak hívjuk, a glükóz pedig köznapi nevén szõlõcukor, a sejtek legfõbb energiaforrása, természetes állapotában a gyümölcsökben fordul elõ.Mindkettõ egyszerû cukor, azaz a szervezet gyorsan feldolgozza és energiává alakítja õket.
Ugyanolyan ízük van
Molekuláris oldalról azonban különböznek – a glükóz egy monoszacharid (egyszerû szénhidrát), mint például a fruktóz is, amely szintén gyümölcsökben fordul elõ.
Könnyen lehet, hogy a sportolóknak nincs szükségük drága sportitalokra
Forrás: Flickr / Håkan Dahlström
Ha a glükóz és a fruktóz egyesül, szacharóz keletkezik, amely egy diszacharid (két egyszerû szénhidrát-molekulából álló cukor). A diszacharid legfontosabb képviselõi a répacukor (szacharóz), a laktóz, a malátacukor és a cellobióz. Számos energia- és sportitalgyártó használ simán szacharózt, de van, amely a glükóz és a fruktóz bizonyos arányú keverékét teszi a termékbe.
Bár mindezt az ízlelõbimbók ugyanúgy érzékelik, a testünk máshogy bontja le õket,
így más szerepük is van a szervezet energiaellátásában.
Sima cukros víz a megoldás
A cukrok molekuláris szerkezete határozza meg azt, hogy milyen gyorsan vagyunk képesek lebontani ezeket – a szacharózt például sokkal gyorsabban sikerül energiává alakítani, mint a glükózt vagy a fruktózt. A glükózalapú italok valójában sokszor okoznak bélbántalmakat, ezért a kutatók csak azt javasolják, hogy aki maximalizálni szeretné a teljesítményét (verseny vagy vizsga közben) sima fehér cukrot keverjen teljesen tiszta vízbe, így biztosan hamar és hatékonyan lebontja majd a szervezete, és energiává alakítja át.
A fehér cukor igazi mumus a fogyókúrázóknak, de a teljesítmény fokozásában segíthet
Forrás: Thinkstock
Ez akkor igazán hasznos, ha teljesítményre fókuszáló versenyen vesz valaki részt – mivel a fehér cukrot gyorsan tudjuk hasznosítani, és nem okoz bélbántalmakat, ez a leglogikusabb választás.
A céltól függ a bevitt mennyiség
„A biciklizõk könnyebben mozogtak és edzettek, az emésztésük könnyebb volt, ha szacharózt vettek magukhoz, és nem glükózt” – írta Gonzalez. – „Ez arra enged következtetni, hogy ha a maximális teljesítmény a cél, a fehér cukor valószínûleg jobb szénhidrát, mint a glükóz.” Az American Journal of Physiology – Endocrinology & Metabolism tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a hosszú távú sportok esetében 90 gramm fehér cukor az ajánlott mennyiség, méghozzá úgy, hogy 100 milliliterenként 8 grammot keverünk a vízbe.