2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
A nagy sörfõzdék már kezdenek aggódniForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-12-07 19:46:54
Vajon lehet még fokozni, vagy megszakad a kézmûves sörök hirtelen divatja? Ugyan még nem tudni, elértek-e a csúcshoz, de egy biztos: a fõzdék száma már most magasabb minden eddiginél.

November végén 4144 fõzde mûködött az Egyesült Államokban, ezzel most elõször megdõlt a boldog aranykor rekordja, hiszen 1873-ban csak 4131-et regisztráltak. A Sörfõzõk Szövetségének (Brewers Association) jelentése szerint még sosem volt ekkora reneszánsza az amerikai sörnek, amiben jelentõs szerepet játszik az utóbbi évek kézmûves-forradalma. Az országot az elmúlt évtizedekben az óriás, ipari óriások jellemezték, de pár év alatt látványos eltolódás mutatkozott a fogyasztói igények terén.

Egyre több a kis sörfõzde

Forrás: Thinkstock

A Boulderben, Coloradóban mûködõ szövetség szerint15 államban haladja meg a sörfõzdék száma a százat:Kalifornia, Washington, Colorado, Oregon, Michigan, New York, Pennsylvania, Illinois, Texas, Ohio, Florida, Virginia, Észak-Karolina, Wisconsin, Indiana a malátások paradicsoma.

Statisztikájuk szerint az idehaza is erõsödõ IPA a sláger, piaci szerepe, részesedése, erõsödése jelentõsebb, mint bármilyen egyéb fajtájé. A korábbi évtizedekhez képest komoly elmozdulás az, hogy egyre többen, a vevõk ötven százalékot is meghaladó hányada a helyi árut keresi, a lokális márkákat részesíti elõnyben.

IPA sör

Forrás: Origo

Mi a fene az IPA?

A Brit Birodalom óriási gyarmatbirodalommal rendelkezett, ezek egyike volt India, ahol az akkori körülmények és a klíma miatt lehetetlen volt a sörfõzés. Az import sem volt problémamentes:a hónapokig tartó export és a hõingadozás gyakorlatilag megölte az italt.

A pale malt, vagyis a pörkölt, kerek, gabonás ízû alap árpamaláta volt jellemzõ az angol sörgyártásra, igaz, komlót lényegesen kevesebbet használtak. Az elsõ, exportcélra fõzött specialitás 1780-ban készült, amikor a londoni Hodgson fõzdében elkészült a magas komlótartalmú, keserû és a testes, bronzszínû különlegesség – kibírta az utat, kellemes aromájával nagy tetszést keltett az Indiában élõ angolok között.

Punk IPA - sokan szeretik az erõs ízû IPÁ-kat.

Forrás: Táfelspicc

Navigare necesse est, vivere non est necesse

Ezt volt az IPA vagyis az Indian Pale Ale prototípusa: hamarosan az új itallal megrakott vitorlások ingáztak az óceánokon.Angliában sosem lett igazán népszerû:ott a felsõerjesztésû sörök közül többre tartották a harmonikusabb Bitter Ale-t, a Pale Ale-t vagy a Strong Ale-t.

Monyó Brewing, az egyik legjobb hazai fõzde
Forrás: Monyó Brewing Co./Facebook


A régi változatok alkoholtartalma alacsonyabb, mint a ma divatos verzióké, igaz, a maradékcukor szintje is kisebb volt, így szállítás közben nem indult be utóerjedés. A mostanság elterjedt, 7,5 tömegszázalék feletti alkohol az Imperial IPA vagy Double IPA-kal nyert teret kilencvenes években, Amerikában –a huszadik század végére szinte elfeledett sörfajtát újrafogalmazták és csúcsra járatják.A népszerûség oka, hogy a felsõerjesztésû söröket, köztük az IPA-t gyorsabban és kisebb költségvetéssel lehet elkészíteni, mint például egy hagyományos alsóerjesztésû pilsenit.

Itthon is van már kultusza a kézmûves söröknek

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Mély gödörbõl kifelé

A Sörfõzõk Szövetségének jelentése kitér arra, hogy a mostani számok annak tükrében is kiemelkedõek, hogy 1978-ban mindössze 100 sörfõzde tevékenykedett az Egyesült Államokban. A kilencvenes években már jelen volt a növekedés, 1996-ban mintegy 1000 helyen folyt a munka. 2011-re ez megduplázódott, 2014-re pedig megvolt a háromezer.

Az USA-ban a kézmûves sörök megerõsödése igazi sikertörténet: amíg1994-ben a vevõk egy százaléka fogyasztotta ezeket, most már 11 százalék a piaci részesedés.A szakértõk kiemelik a változatosságot, hiszen számtalan speciális verzió létezik, az íz- és stílusbeli variációk száma szinte beláthatatlanná vált.

A Zirci Apátsági Manufaktúra is figyelemreméltó kezdést produkált idén nyáron

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Az amerikai szakemberek a rekord mellett sem elégedettek teljesen: az ország lakossága megtízszerezõdött az 1800-as évek vége óta, így most minden sörfõzdére nagyjából 78 ezer ember jut – 150 éve ez 9300 volt. Van még hova növekedniük.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!