2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Aki olvas, nem hallForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-12-10 20:11:12
Az agy korlátozott kapacitása miatt olvasás közben gyakran egyáltalán nem halljuk a hangokat - állapították meg brit kutatók.

Az agy hallás és látás során vélhetõen ugyanazokat az idegi forrásokat használja. Ha egy érzékelés sok forrást vesz igénybe, akkor a másik érzékelés feldolgozását ideiglenesen elnyomja - fejtette ki a kutatócsoport a Journal of Neuroscience címû szaklapban.

Olvasás közben nem kiszûrjük, de gyakran meg sem halljuk a hangokat

Forrás: Utazó olvasó Facebook / Juhász István

Nem ignoráljuk, meg sem halljuk

Katharine Molloy, a University College of London szakértõje és kutatótársai arra kérték a vizsgálatukban részt vevõket, hogy képernyõn oldjanak meg bizonyos feladatokat: csoportnyi betûbõl kellett megadott betût kikeresniük. Egyes feladatok könnyûek voltak, míg mások erõs koncentrációt igényeltek. A vizsgálat közben a kutatók hangokat játszottak le, és magnetoenkefalográfia (MEG) segítségével figyelemmel követték a feladatot megoldók agyi aktivitását.

"A felvételek szerint az emberek nem egyszerûen ignorálták, vagy kiszûrték a zajokat, hanemeleve meg sem hallották õket- írta le a jelenséget Maria Chait kutató.

Nem jut el a tudatunkig

Erõs vizuális koncentrációnál a zajokat a neuronális feldolgozási láncolatban már korán elfojtotta az agy, ami a felelõs agyi terület csökkentett aktivitásában mutatkozott meg.A zaj tehát tulajdonképpen sohasem jutott el a résztvevõ tudatáig. "A figyelmetlenség miatti süketség jelensége mindennapi tapasztalatunk, most viszont már azt is tudjuk, mi az oka" - mondta Nilli Lavie, a tanulmány társszerzõje.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!