2023. február 2. Csütörtök, Karolina, Aida.
 
A létminimumhoz sem elegendõ nyugdíjra számítunkForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-12-10 20:24:35
A saját, nyugdíj elõtti havi keresetének 83 százalékával lenne maradéktalanul elégedett nyugdíjjáradékként a magyarok többsége – derült ki az OTP Öngondoskodási Indexébõl. A legtöbben viszont nem számítanak arra, hogy ennyi nyugdíjuk lesz.

Jelentõs eltérés tapasztalható a hazai lakosság nyugdíjakkal kapcsolatos várakozásai és az ideálisnak tartott összegek között, mutat rá az 1500 fõ megkérdezésével készült OTP Öngondoskodási Index. Sõt, a többség olyan alacsony szintû nyugdíjra számít, amirõl úgy tartják, meg sem tudnának élni.

Lesz állami nyugdíj, de nem sok

A megkérdezettek arra számítanak, hogy nyugdíjként csak a nyugdíjba vonulás elõtti utolsó átlagos jövedelmük 64 százalékát fogják megkapni. Ez jóval kevesebb, mint az ideálisnak tartott szint. A dolgozók többsége az utolsó jövedelem 83 százalékával lenne maradéktalanul elégedettahhoz, hogy a mostani életszínvonalukat tartani tudják.

„Mi az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztárnál már régóta arra figyelmeztetjük a lakosságot, hogy nem az a kérdés, hogy lesz-e állami nyugdíjjáradék, hanem az hogy mekkora. A mostani kutatás azt mutatja, hogy a hazai lakosság is elkezdett hasonlóan gondolkodni, hiszen az eredmények szerint a válaszadóka bérük minimum 75 százalékából tudnának megélni nyugdíjas korukban,viszont csak 64 százalékra számítanak" - mondta Nagy Csaba az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár ügyvezetõ igazgatója.

Muszáj lesz félretenni

Nagy Csaba ezért magánnyugdíj-takarékoskodást javasol, mint mondta, ha egy hazai munkavállaló 45 éves korától kezdve havi 10 000 forintot tenne félre nyugdíjas koráig pénztári befizetésekben, akkor akár havi 28 000 forinttal gyarapíthatná nyugdíjas kori havi bevételeit.Az eredményekbõl láthatjuk, hogy ez lehet a különbség a várt és az ideálisnak tartott nyugdíjszint között"– mondta.

Ráadásul a nyugdíjcélú megtakarításokat az állam adó-visszatérítéssel is jutalmazza. Az egyéni befizetések után évi 20 százalékos, maximum 150 000 forint értékû adó-visszatérítést kaphatnak azok, akik gyarapítják megtakarításaikat. Az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár várakozásai szerint ezt a lehetõséget sokan, a tavalyi évhez hasonlóan december végén fogják kihasználni.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!