2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Fájni fog a január, de vállaljukForrás: uzletresz.hu
Utolsó módosítás: 2015-12-19 03:56:49
Nem csak az ajándékok, de a karácsonyi menü, a két ünnep közötti családlátogatások és a szilveszteri buli is nyomot hagy a családi költségvetésben – derül ki a Cofidis decemberben végzett, saját kutatásából.

Az év vége nagyon megterhelõ anyagilag, ezt januárban spórolással kompenzáljuk. A legtöbb megkérdezett számára viszont ez egyértelmûen jó csere, megéri a költekezõbb decembert szûkebb januárra váltani.

Spórolós január

A Cofidis kutatásában megkérdezettek kétharmada a megszokottnál többet költ decemberben. Egynegyedüknek ez nem jelent különösebb anyagi problémát, 40 százaléknak azonban januártól oda kell figyelni, hogy mire mennyi jut, és van, akinek az ünnepek leteltével a hitelek miatt fáj majd a feje. A válaszokból kiderül, hogyaz ajándékok kerülnek a legtöbbe,ezt követik az ünnepi étkezések, majd a karácsonyfa, a díszek és a dekoráció, valamint a szórakozás. Tízbõl négy embernél (44 százalék) a január az év legnehezebb hónapja, amelyben mindig mínuszból indul a családi kassza. A jelentõs kiadásokat és az ünnepi idõszak után várható anyagi nehézségeket az érintettek egy része az élet természetes velejárójának tartja,a válaszolók 45 százaléka szerint azonban az ünnepek érnek ennyit.A megkérdezettek 15 százaléka említette kellemetlen utóhatásként az ajándékok körüli ügyintézést.

Inkább állunk fél lábon januárban, csak szóljon nagyot a december

Forrás: Thinkstock

Ne csak az ajándékokra gondoljunk

A válaszadók alig több mint fele állít karácsonyfát. Közel 25 százalék egyáltalánnem tervezi karácsonyi hangulatba öltöztetni otthonát, például mert ebben az idõszakban nem lesz otthon.A megkérdezettek 14 százaléka azonban nem engedheti meg magának a dekorációt. Aki díszít, átlagosan 7343 forinttal számol.

Ünnepi vacsora 16 ezerbõl?

A szenteste és a karácsonyi készülõdés másikelmaradhatatlan eleme az ünnepi lakoma.Ezt a legtöbben (69 százalék) szûk családi körben fogyasztják el, de sokan vannak azok, akik a tágabb család társaságát élvezik, és 3 százaléknyian azok is, akik magukban költik el ezt az ünnepi ebédet vagy vacsorát. Aki mégis sütésre-fõzésre adja a fejét, átlagosan közel 16 ezer forintot szán élelmiszer-vásárlásra.

Inkább munka, mint utazás

A karácsony és a szilveszter közötti idõszakot sokan sokféleképpen töltik. A válaszolók kicsivel több mint harmada családtagjaival lesz ezeken a napokon, de másik harmaduk dolgozni (is) fog a két ünnep között.Általában nem szeretünk kimozdulni a két ünnep között,igyekszünk szeretteinkkel, barátainkkal tölteni a pihenést. A válaszolók kétharmada szervez valamilyen vendégséget erre az idõszakra, amire átlagosan 14 042 forintot szán. A megkérdezettek közel egytizede vidékre, 1 százaléka pedig külföldre utazik rokonlátogatóba, összesen átlagosan kicsivel több mint 21 ezer forintot szánva az utazási költségekre.

A fiatalok nagy buliban gondolkoznak

A kérdõívet kitöltõk 48 százaléka úgy tervezi, otthon, egyedül vagy szûk családi körben tölti a szilvesztert, míga válaszolók harmada nagyobb társasággal fog ünnepelni,otthon, ismerõsnél vagy szórakozóhelyen. Akár evidenciának is tekinthetnénk, de a kutatás igazolja, a szilveszteri szórakozás nagy társaságban a fiatalok körében igazán népszerû. A megkérdezettek harmada 10-11 ezer forintból vereti az évben utoljára.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!